Дядо Арсений освети параклис Св. Екатерина
Дядо Арсений освети параклис Св. Екатерина / netinfo

Пловдивският митрополит Арсейний и посланика на руската православна църква у нас отец Александър осветиха днес параклиса “Света Екатерина” в Димитровград. Именно негово високопреосвещенство направи първата копка на малката църква преди 2 години.

Параклиса бе построен със средства от Инициативен комитет, чийто председател е Изпълнителният директор на “Неохим” АД Димитър Димитров. На тържеството днес той предаде ключа за параклиса на църковното настоятелство. От името на общината и кмета на Димитровград Димитър Хаджииванов параклиса получи Евангелие, икони подариха основните дарители семейство Карабибар.

На кубето на параклиса има метален кръст, а на входа е поставен 80- килограмова камбана, задвижвана от компютър и часовников механизъм.

Дървеният иконостас е изработен от Дарин Божков, представител на Тревненската художествена школа.Стенописите и иконите по иконостаса са дело на живописеца- зограф Николай Краевски и иконописеца Траян Добрев. В параклиса са разположени един архиерейски трон и три ктиторски.