/ Дарик радио, Хасково, Архив
До 3000 домакинства в Димитровград ще сменят безплатно печките на твърдо гориво
101140
До 3000 домакинства в Димитровград ще сменят безплатно печките на твърдо гориво
  • До 3000 домакинства в Димитровград ще сменят безплатно печките на твърдо гориво
Подкрепа за проекта на стойност близо 8 млн. лв., с който между 2 500 и 3 000 домакинства от Димитровград ще могат да подменят печките на твърдо гориво с отопление, което не замърсява околната среда, даде единодушно Общинският съвет.

Димитровград е сред 7-те населени места в страната, където ще се реализират такива проекти, като е единственият град, който не е областен център припомни днес кметът Иво Димов.
 

7 555 396 лв. за по-чист въздух ще получи Димитровград


Интересът към програмата е огромен и хората непрекъснато ме питат кога ще започне реалната подмяна на отоплението. Предстои в следващите седмици да получим покана за подписване на договор по проекта, който има два етапа, след което ще стартира избор на фирма консултант, която ще подготви анализ, на чиято база ще се търси изпълнител на дейностите.

Част от тях включват разяснителна кампания, доставка и монтаж на отоплителни уреди, използващи природен газ, пелети или електричество, разясни Димов по време на сесията.

По 21 докладни заседава Общинският съвет в Димитровград

По думите му, най-близкият срок, в който това може да се случи е месец май 2021 година. Димов припомни още, че крайната цел на разработката е подобряване качеството на атмосферния въздух в Димитровград, в изпълнение на приетата по-рано програма.

Кмета на Димитровград Иво Димов по темата чуйте в приложения файл.