Безплатна помощ за жертви на домашно насилие в Хасково и Димитровград
Безплатна помощ за жертви на домашно насилие в Хасково и Димитровград / DarikNews, Архив
Безплатни консултации за жертви на домашно насилие в Хасково и Димитровград
69619
Безплатни консултации за жертви на домашно насилие в Хасково и Димитровград
  • Безплатни консултации за жертви на домашно насилие в Хасково и Димитровград

Безплатни консултации и комплекс от безплатни социални услуги за пострадали от домашно насилие ще предоставя фондация „Х&Д Джендър перспективи“ в общините Хасково и Димитровград по проект, финансиран от министерството на правосъдието. Мотото му е „За свободата вкъщи” и ще продължи до месец май включително. 20 000 лв. е стойността на разработката. През този период екипът на фондацията ще изпълнява програми за  социално-психологическо консултиране, правно консултиране, терапевтична психологическа работа с пострадалите, консултиране и посредничество за намиране на работа. Пострадалите от домашно насилие могат да потърсят консултативния й център в Хасково на ул. „Константин Симитчиев“ 5 всеки делничен ден. За Димитровград са определени дните вторник и четвъртък от 10 до 16.30 ч. в офиса до Центъра за обществена подкрепа. Над 150 са търсили услугите им през 2013 г.

За първи път на територията на община Хасково ще се изпълнява и специализирана програма за работа с извършители на насилие. Тя е особено необходима за промяна на нагласите, ценностите и поведението на лицата с агресивно поведение, тъй като не често преследват своите партньори и след раздялата или се насочват към следваща жертва, коментира ръководителят на проекта Антония Филева. В тази програма ще бъдат включени лица с постановена от съда мярка по чл.5 ал.1 т.5 от ЗЗДН, както и самозаявили се в консултативния център на фондацията, уточни тя.

 

 

„За свободата вкъщи” предвижда през пролетта на 2014г. и в община Кърджали да бъде организирана превенционна кампания, тъй като проучванията ни показаха, че за този регион темата за домашното насилие все още е табу, коментира още Антония Филева. Чуйте я в приложения файл.