Алпинисти с 3-дневен сървайвър на Проклетия в Албания
Алпинисти с 3-дневен сървайвър на Проклетия в Албания / Личен архив на Христо Тодев
Димитровградски алпинисти с 3-дневен сървайвър на Проклетия в Албания
67558
Димитровградски алпинисти с 3-дневен сървайвър на Проклетия в Албания
  • Димитровградски алпинисти с 3-дневен сървайвър на Проклетия в Албания

50-годишнината си чества със серия от прояви алпийският клуб на Димитровград. На юбилея бе посветена и експедиция в планината Проклетия в Албания, която обаче, по злощастно стечение на обстоятелствата се превърна в спасителна мисия. Инцидент претърпя тогава председателят на клуба Димитър Попов, който паднал от 8 метра височина. В продължение на 3 денонощия изживяхме истински сървайвър, разказа един от участниците Христо Тодев. Групата прекратила изкачването и предприела спасителна мисия, като с въжета успели да свалят по непознат маршрут ранения си колега. Към мястото на инцидента тръгнали и алпинисти от Хасково и Кърджали, които да помогнат раненият Митко Попов да бъде спасен. Димитровградската група успяла да се свърже и с консула ни в Албания, който също се включил в мисията. Дори министърът на отбраната Ангел Найденов потърсил албанския си колега и заявил готовност при необходимост да бъде изпратен военен хеликоптер, разказа Христо Тодев, като не спести благодарности.

Алпинисти с 3дневен сървайвър на Проклетия в Албания
netinfo

Решихме, че дори неизбежните рискове и лоши моменти не трябва да пречат да се популяризира алпинизмът, да се знае, че алпийският дух е жив и винаги ще има хора, които да мечтаят и да избират най-трудните пътища за преодоляване на границите вътре и извън нас, коментира Христо Тодев.

Алпинисти с 3дневен сървайвър на Проклетия в Албания
netinfo

Фотоси от тази експедиция ще бъдат показани в предстоящата след ден изложба, която димитровградският алпийски клуб посвещава на юбилея. От 18 ч. на 24 октомври в зала „Асен Крайшников” ще бъде уреден и демонстрационен кът с алпийски принадлежности. Пак тогава от клуба очакват да дойдат и някои от основателите, както и такива, свързани с клуба в годините. Постарахме се да ги издирим, да проучим историята и се надяваме, че при откриване на изложбата те ще разкажат интересни случки, коментира Христо Тодев.

Алпинисти с 3дневен сървайвър на Проклетия в Албания
netinfo

За Димитровден- 26 октомври, от 11 ч., пак по повод юбилея клубът организира състезание за деца на новоизградената стена за катерене до въжения парк „Питър Пан”, като за победителите са осигурени и награди от магазина за алпийски принадлежности на Николай Ганчев, съобщи Христо Тодев. Чуйте го в приложения файл с още информация за предстоящия юбилей, проявите свързани с него, спасителната мисия в Албания и алпинизма.

Алпинисти с 3дневен сървайвър на Проклетия в Албания
netinfo