Акция за пощенското дело в Димитровград обяви музеят
Акция за пощенското дело в Димитровград обяви музеят / Darik News, архив
Акция за пощенското дело в Димитровград обяви музеят
78994
Акция за пощенското дело в Димитровград обяви музеят
  • Акция за пощенското дело в Димитровград обяви музеят

Акция за събиране на снимки, вещи, документи и други материали, свързани със съобщенията и пощенските, телеграфни и телефонни услуги на територията на Димитровград и селищата от общината обяви Историческият музей там. Повод е 120-ата годишнина от откриването на телеграфо-пощенската станция на гара Каяджик (гара Раковски, по-късно част от Димитровград).

Интерес за музея представляват артефакти от периода 1878 г.- 1989 г.: вещи и снимки на пощенски служители от селата Раковски, Марийно и Черноконево, Димитровград и общината, снимки на пощенски сгради, документи, свързани с пощенските, телеграфните и телефонни услуги на територията на града и селата, пощенски картички, пликове, марки, пощенски печати, както и кореспонденция (служебна, лична), включително писма от фронта, обясни уредникът Недялка Тодорова.

В музея ще събират също съобщителна техника и пощенско оборудване - телефони (стационарни и стенни), телеграфи, номератори, пощови уредби, пощенски кутии, радиоточки. Хората могат да предоставят и интересни истории, свързани с развитие на съобщенията и пощенското дело в нашия регион, уточни Недялка Тодорова.

За най-интересните и стойностни дарения ще бъдат раздадени награди в Нощта на музеите, която ще се отбележи на 16 май, информират от димитровградския музей. Първото дарение в акцията вече е факт- от местната поща са предоставили телефон, производство на завод „Ворошилов" от 1960 г. и една сравнително нова радиоточка. Това е началото, коментират от музея в Димитровград.