Агенцията за бежанците: Не е имало физическо насилие над настанените в Пъстрогор
Агенцията за бежанците: Не е имало физическо насилие над настанените в Пъстрогор / netinfo

Не е имало физическо насилие над бежанци, настанени в Транзитния център в село Пъстрогор. Това се казва в изявление на Държавната агенция за бежанците след извършена проверка по жалби на сирийски граждани в Центъра.

На 8 юли около 30 чужденци от общо 365-те търсещи закрила, настанени в Центъра, се събраха на протест и като мотив посочиха упражнявано системно насилие и нарушаване на правата им. Комисията е изслушала както чужденците, участвали в инцидента, така и непреки очевидци, изискала е сведения от служители на охраната в Центъра, прегледала е записите от видеокамерите. Всички факти от проведените изслушвания са били отразени в протоколи и след подписване на декларации за съгласие - записани на СD.

Комисията е събрала и сирийската общност, за да изясни има ли други такива инциденти и неприятности от битов характер по-време на престоя им. В разговора чужденците са се разграничили от действията на участващите в протеста и изявленията им в медиите. Било е установено, че всичко се дължи на езиковото неразбиране от двете страни. Видеозапис на камерата на поста е показал, че сила не е употребена от страна на охраната. Било видимо, че има интервенция върху охранител, за което било приложено и медицинско свидетелство.

Държавната агенция за бежанците набеляза конкретни мерки, целящи преодоляване на езиковата бариера, неотложно алтернативно жилищно настаняване за разтоварване на препълнения капацитет на териториалните поделения на агенцията, повишаване броя на охранителните постове в центъра, увеличаване броя на интервюиращите органи за срочното и качествено разглеждане на молбите за закрила, се казва още в изявлението на Агенцията.