6000 фирми в Хасковска област свързаха касовите си апарати с НАП
6000 фирми в Хасковска област свързаха касовите си апарати с НАП / netinfo

15 работни дни остават до крайния срок за свързване на касовите апарати на търговците със сървърите на НАП, съобщават от офиса на Агенцията в Хасково. До момента изискването е изпълнено от около 6 000 дружества в Хасковска област.

В началото на февруари техният брой беше приблизително 3 700, което означава, че в последния месец от кампанията, на ден се свързват по около 100 фирми. От офиса на НАП в Хасково предупреждават, че времето, необходимо за дистанционна връзка, ще става все по-дълго, заради наближаващия краен срок и струпването на голям брой заявки в последния момент.

Дружествата, приемащи плащания за стоки и услуги само по банков път, нямат задължение за осигуряване на дистанционна връзка, напомнят още от НАП. Ако пък имате регистриран касов апарат, но след 31 март няма да го използвате, а ще се разплащате с контрагентите само по банков път, устройството трябва да бъде предоставено на съответната сервизна фирма за демонтаж на фискалната памет. При тази операция се издава протокол, екземпляр от който в 3-дневен срок трябва да бъде заверен в офиса на Приходната агенция.

От свързаните до момента с НАП в Хасковско най-много са търговците в сферата на услугите - хранителни магазини и магазини за дрехи и стоки за бита, питейни заведения, обекти за медицински услуги, аптеки.

На 2 април инспекторите на НАП ще започнат проверки и всеки, който отчита оборота си на устройство без дистанционна връзка, ще бъде санкциониран с до 10 000 лева глоба, а обектът му ще бъде запечатан, докато изпълни изискването.