200 балона полетяха в небето над  Илиева нива
200 балона полетяха в небето над Илиева нива / DarikNews

200 балона, в памет на тракийските деца, избити от османската войска през 1913 г., полетяха в небето над Илиева нива. За 12-та поредна година потомци на тракийски българи от цялата страна се събират, за да положат цвете пред паметника на повече от 200 тракийчета, загинали при най-големия погром над българите от Западна и Източна Тракия.

От 2000 година, след решение на централното ръководство на Съюза на тракийските дружества в България, съборът на Илиева нива се отбелязва като Ден на тракийското дете.

200 балона полетяха в небето над  Илиева нива
netinfo

Тази година освен да покажат танцовите и музикалните си умения, малките гости имаха възможност да участват в създаването на алея на детската рисунка, украсяваха дървени лъжици, играха шах, домино и „Не се сърди човече".

Сред официалните гости бяха кметът на община Ивайловград Диана Овчарова, председателят на Съюзът на тракийските дружества в България Красимир Премянов, на Тракийския младежки съюз в България- Димитър Иванов, на Тракийския женски съюз Петра Мечева и народните представители от хасковския район Иван Петров и Емилия Масларова.

200 балона полетяха в небето над  Илиева нива
netinfo

Поредицата от мероприятия по повод националния младежки тракийски събор „Илиева нива-2012" завърши на площада в Ивайловград с хасковския ансамбъл "Китна Тракия", състав за народни танци „Панагия сомела" от Ферес-Гърция и кърджалийския ученически гвардейски отряд. Зрелищна заря-проверка в чест на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България бе кулминацията на празниците.