20 октомври - Световен ден за борба с остеопорозата
20 октомври - Световен ден за борба с остеопорозата / DarikNews.bg, Архив

На 20 октомври отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата. Инициативата се осъществява под егидата на Международната фондация по остеопороза.

Приблизително една от всеки три жени и един от всеки петима мъже над 50 г. възраст получават остеопорозна фрактура до края на своя живот. Наличието на една фрактура увеличава с 86 % риска от появата на следващи фрактури и при двата пола.

Остеопорозата често е смятана за болест при жените, в резултат на което милиони мъже в света остават извън обхвата на провежданата превенция, диагностика и лечение на заболяването, тъй като не са информирани за своите лични рискови фактори за развитие на остеопороза и за начините за предпазване от фрактури и инвалидизация.

Остеопорозата е най-разпространеното заболяване на костите, при което се намалява плътността им и се повишава рискът от счупване, предимно в областта на гръбначните прешлени, шийката на бедрената кост и китката. Рискови фактори за поява на заболяването са:ранна менопауза - преди 45 г.; напреднала възраст - над 65г.; недостатъчен прием с храната на калций и витамин Д; продължително обездвижване; прекомерна консумация на кафе - повече от 3-4 кафета дневно; тютюнопушене и системна алкохолна консумация; недостатъчен прием на белтъчини; наличие на определени заболявания - ендокринни, ревматични, на храносмилателната система, бъбречни, хронични чернодробни и др.

Прегледи за остеопороза организират в Димитровград на 22 октомври, събота, информират от Асоциация "Жени без остеопороза". Мястото е сградата на кино "Химик", където се помещава читалище "Христо Ботев- 1902". Началото ще бъде поставено в 10 часа с презентации за профилактика на заболяването при жени и мъже. Предвиждат се тестове за определяне на личните рискови фактори, индекса на телесна маса, съдържанието на калций и др. На желаещите ще бъдат направени скринингови измервания при промоционална цена от 10 лв., съобщават организаторите.