160 танцуваха валс в Димитровград за световен рекорд
160 танцуваха валс в Димитровград за световен рекорд / DarikNews
160 танцуваха валс в Димитровград за световен рекорд
79979
160 танцуваха валс в Димитровград за световен рекорд
  • 160 танцуваха валс в Димитровград за световен рекорд

80 двойки танцуваха валс днес в Димитровград за подобряване на световния рекорд за най-много танцуващи едновременно хора. Инициативата е на 11 европейски страни, в които по едно и също време днес- 13 ч. българско време, хората танцуваха дворцови валсове по специално определена хореография. Тя включваше 4 танца в рамките на общо 6 минути. Димитровград е единственият от България, като България, Украйна и Румъния се включват за първи път.

В парк “Марица“ за целта пристигнаха танцови формации и доброволци от местните клубове, от Хасково, Свиленград и Горна Оряховица. Всички бяха облечени в тениски в жълто и синьо - цветовете на ЕС. Българската група води хореографът на димитровградския денс център „Галаксико“ Тихомир Митев. Музиката бе предавана от сателит и словенско радио, тъй като тази година Словения е водещата страна за инициативата „Европа танцува”.

160 танцуваха валс в Димитровград за световен рекорд
netinfo

Рекордът за най-масов едновременен танц е поставен миналата година от 33 202 участници. Очаква се днес да бъде подобрен от около 50 000 души. Танцът в Димитровград бе заснет от дрон, а инициативата завърши с българско хоро.

Тепърва ще бъдат обобщени и резултатите, обясниха от общината. Кметът й Иво Димов аплодира участниците, като преди това им пожела успех и обеща догодина да се включи, тъй като за тази не останало време да разучи стъпките. Той бе категоричен, че приветства инициативата, тъй като тя се вписва в намеренията градското пространство да бъде наситено с подобни нетипични прояви, след като по програма АТРИУМ Димитровград стана част от туристически маршрут на Съвета на Европа. Звукова картина чуйте в приложения файл.