13 с награди от конкурса-рецитал, посветен на 140 г. от Априлското въстание
13 с награди от конкурса-рецитал, посветен на 140 г. от Априлското въстание / Дарик радио-Хасково

Близо 100 деца и възрастни рецитираха в конкурса, посветен на 140-годишнината от Априлското въстание "България - чистата и святата". В конферентната зала на димитровградския Клуб на дейците на културата над 3 часа звучаха патриотични стихове и песни. Най-масово бе участието в първата възрастова група: от 6 до 14 години. Само трима се явиха във втора: от 15 до 20 години.

Общо 13 награди раздадоха организаторите от "Да за Димитровград". Във възрастовата група за деца от 6 до 14 години първите места бяха за 6-годишните близнаци от с. Горски извор Лъчезар и Димитър Лекови и 14-годишната Деляна Георгиева от ОУ "П. Славейков". С втори места журито отличи 7-годишната Богомила Атанасова от НЧ "Н. Хайтов" в кв. Марийно и 14-годишната Шенгюл Шанол от НЧ "В. Левски", с. Сталево. Класираните на трето място в тази възрастова група са 9-годишната Жанет Радева от НЧ "Пано Ангелов", с. Брод и 13-годишната Виктория Жекова от ОУ "П. Славекйов".

Специална награда на журито получи 12-годишната Мариета Димова от димитровградското ОУ "Ал. Константинов".

Във възрастовата група на възрастните над 21 години първо място бе за 53-годишната Жечка Желязкова от скобелевското читалище "Искрица”, второто за Живка Иванова, също на 53 г., от НЧ "Пано Ангелов" в с. Брод и трето за Стефка Иванова от НЧ "Нов път" - с.Добрич.

13 с награди от конкурсарецитал посветен на 140 г от Априлското въстание
netinfo

Организаторите определиха и две допълнителни награди. Приз за най-малък участник получи 6-годишният Митко Колев от НЧ "Нов път", с.Добрич, в за най-възрастен- 82-годишната Калинка Иванова от НЧ "Паисий Хилендарски", с. Длъгнево. Читалището в с. Длъгнето получи и наградата за групов рецитал с мотото "140 години Априлското въстание" с автор Василка Господинова.

Отличията връчиха председателят на групата съветници „Да за Димитровград” Стефан Венков и съветникът Леко Леков. За всички, включили се в конкурса-рецитал, бяха осигурени грамоти, а голямата награда за тях ще е екскурзия до София, където ще посетят Народното събрание и исторически места в столицата, планирана за следващата седмица.