100 години от завръщането на малоазийските българи отбелязаха в село Свирачи
100 години от завръщането на малоазийските българи отбелязаха в село Свирачи / Снимка: Община Ивайловград

Тридневни прояви посветени на вековния юбилей събраха поколения свираченци в родното село, за да си припомнят историята. Представен бе сборникът „Живо наследство“, събрал историята на дедите на Свирачи, традиционен бит и фолклор на селото. Организаторите бяха помислили и за най-малките гости с интересни арт-работилнички.

Спектакълът представен от самодейците на Свирачи „Завръщане към корена'' потопи гостите в атмосферата на местния фолклор и традиции.

Честването бе отбелязано с богата програма, подготвена от инициативния комитет “100 години от завръщането от Мала Азия”. Официалната част на събора беше открита от кмета на Свирачи, Тянка Пехливанова и кмета на Ивайловград, Диана Овчарова. Приветствия отправиха и Тодор Вълчев - почетен председател на Тракийско дружество - град Айтос. Рецитал изнесе Малоазийско дружество ''Тянка Бошнакова“ изпълнен от Люляковци от град Бургас. Мария Юнакова, първата учителка в село Свирачи, също изнесе слово и  дари дипломната си работа посветена на селото, бита и фолклора на библиотеката в Свирачи.