Зрелищен спектакъл на операта Аида във Велико Търново
Зрелищен спектакъл на операта Аида във Велико Търново / организатори

 

Мистериозни тайнства от древен Египет ще представи операта „Аида”, която ще гостува във Велико Търново на 19 ноември. Зрелищният спектакъл ще бъде поставен на сцената на Двореца на културата и спорта „Васил Левски” от 19,00 часа.

„Аида” е опера в четири действия (седем картини) от Джузепе Верди. Режисьор е Огнян Драганов, костюмите са дело на италианеца Салваторе Русо. Диригент ще бъде друг италианец - Роберто Рега. В ролите зрителите ще видят Владислава Гарвалова – Аида, Стоян Даскалов – Радамес, Адриана Николова – Амнерис, Венцеслав Анастасов – Амонасро, Пламен Бейков – Рамфис, Стоян Стоянджов – Фараон , Теодора Чукурска – Жрица, Александър Баранов – Вестител.

Спектакълът е копродукция с Музикалния фестивал „Моцартови празници Правец 2013”. Неговото премиерно изпълнение беше през лятото на миналата година. Заедно с класическите решения, той предлага на публиката и редица провокации. Режисьорът Огнян Драганов, име от новата генерация български оперни режисьори с успешна реализация в Европа и Южна Америка, обещава не само интересна интерпретация на царственото оперно заглавие, но както се очаква от „Аида” - ефектни зрелищни решения. Той отново вкарва нови персонажи в своята постановка – този път това е камилата Степа, която е член на трупата на Цирк „Арена”.

Триумфалната сцена има съвсем нова хореография, която се осъществява от балет майсторите на Марияна Захариева и Йордан Кръстев. Сюжетната линия е запазена, танците са африкански, като вместо традиционната солистична двойка се появява балерина-змия. Предвидени са огньове и илюминации, а мимът Мартин Маринов ще се включи с нови задачи и ефектно ще се превърне в огнено кълбо. Художник на костюмите е  утвърденият и обичан в България световен италиански художник-сценограф и костюмограф Салваторе Русо, който е поставял в най-големите оперни театри в Италия, цяла Европа и Америка. Верен на своето предпочитание към класиката, Салваторе Русо облича персонажите в памук, шифон и воал, акцентира върху изящни аксесоари и бляскави допълнения.

Главните герои сменят повече от три костюма, прецизно изваяни съобразно индивидуалността и фигурата на всеки един от артистите. Големият художник не приема кощунственото посегателство върху костюма, заради комплексите на режисьори и художници. Факт е, че той успява да направи така, че и най-несъвършеното тяло да се чувства комфортно в неговите костюми. Познава до съвършенство и професията на балетния артист – самият той е танцувал класически балет до 24 годишна възраст. Затова в годините е създал истински балетни уникати в своите постановки. Неговите костюми танцуват, още преди да са намерили своя стопанин. Това ни очаква и в „Аида”, където балетът има сериозно участие – в свитата на Жрицата, в сцената в стаята на Амнерис, в Триумфалната сцена. Салваторе Русо е поставял в най-големите оперни театри в Италия, цяла Европа и Америка и работил съвместно с Борис Христов, Николай Гяуров, Никола Гюзелев и Райна Кабаиванска.

Спектакълът ще дирижира талантливият млад диригент от Италия Роберто Рега. Съзвездие от оперни гласове ще изпълнят главните роли – Владислава Гарвалова /Армения/ ще направи своя дебют в ролята на Аида, Стоян Даскалов ще ни представи своя неповторим Радамес, Адриана Николова ще видим в ролята на Амнерис, Венцеслав Анастасов ще участва в ролята на Амонасро, Рамфис ще бъде пресъздаден от Пламен Бейков, Стоян Стоянджов ще се представи в ролята на Фараона, Теодора Чукурска ще се появи в мистичната роля на Жрицата. Участват хор, балет и оркестър на Държавна опера Русе.

Билетите са на цени между 6 и 15 лева и могат да бъдат закупени на касата на Двореца на културата и спорта „Васил Левски“, телефон: 0885 311 400 и мрежата на Ивентим.