Дарение на Златко Паунов
Дарение на Златко Паунов / Музея за Азиатско и африканско изкуство

Българският скулптор Златко Паунов направи дарение на тревненския Музей за Азиатско и африканско изкуство с ново дарение. Разположено в две зали, то съдържа религиозни маски, живопис и пластики от Бали, религиозни скултори, Особено ценен е Шива от позлатен бронз. Част от дарението са и скулптори от ателието на Златко Паунов, едната от тях изпълнена от зелен камък е дело на самия скулптор. Гордост за музея са двете пластики на традиционни за будизма пазители, разположени от двете страни на входа към експозицията.

Самите предмети са получени в Трявна през август миналата година. От тогава до сега предметите са подготвяни за експониране и днес официално бе открита втората част от дарението в Музея за Азиатско и африканско изкуство.

Директорът на музея Юлия Нинова, уредникът приел дарението Люба Цанева благодариха от сърце за прекрасния жест на Златко Паунов и споделиха ползите за институцията от неговото дарение. Обогатената експозиция ще позволи на музея да организира мобилна изложба, с която да се представя извън пределите на града ни, а и с новото дарение се повишава качеството на експозицията разположена постоянно в музея.

Втората част на дарението на Златко Паунов включва и множество ценни книжни издания, които вече са част от фонда на градската читалищна библиотека към НЧ „Пенчо Славейков 1871“ и съответно – на разположение на тревненци.

Не е забравена и НГПИ „Тревненска школа“. Училището получи ценни гипсови отливки на множество ценни пластики, които да послужат на възпитаниците на училището като източник на вдъхновение. Книжният фонд на „Школата“ също бе допълнен с нови и ценни издания. Топли думи на благодарност пред гостите на церемонията отправиха директорът на НГПИ „Тревненска школа“ Орфей Миндов и представителят на читалищната библиотека Мариана Георгиева.

Част от новата експозиция на музея е и дарението от мароканския посланик, н. пр. Закия Ел Мидауи. Припомняме, че по време на посещението си в Трявна в рамките на Дните на дърворезбата през май тя дари на музея три изключително ценни маски от камък. Те бяха представени от директора на музея Юлия Нинова.