За пета година ГЕРБ организира благотворителен коледен концерт за деца със СОП
За пета година ГЕРБ организира благотворителен коледен концерт за деца със СОП / Дарик Габрово, архив

Радвам се, че една идея през годините се превърна в традиция и за пета поредна година ще се проведе коледен благотворителен концерт за деца със специални образователни потребности, каза в интервю за Дарик общинският съветник от ГЕРБ Димитър Михайлов. Проявата се организира от ПП ГЕРБ, общинските съветници от партията, Ресурсния център и Сдружение „Равен старт". През изминалите години събраните средства са били насочвани към ресурсните кабинети в учебните заведения, но благодарение на спечелен от Общината проект, нуждите на тези кабинети са били почти напълно задоволени.

След срещи с родители и специалисти е възникнала идеята за изграждане в Габрово на рехабилитационен кабинет, какъвто до момента липсва. Това е и основната причина каузата на благотворителния концерт тази година да бъде създаването точно на такъв кабинет. "Самите уреди са изключително скъпи, но вече успяхме да съберем 9 000 лв., с които ще изградим необходимия рехабилитационен кабинет. Средствата са  от заплатите на общинските съветници на ГЕРБ, спонсори, физически лица", каза Михайлов. Той уточни, че има дарители, които са се ангажирали да закупят уреди за кабинета.

На самия концерт ще бъде поставена урна, в която всеки, който желае и според възможностите си, може да дари средства. След завършване на благотворителната проява ще бъде съобщена събраната  сума, а специалистите ще уточнят какво да бъде закупено.

Кабинетът ще бъде изграден в ресурсния център на достъпно място, на първия етаж. „Надяваме се, през следващите  години да успяваме да подпомагаме дейността на кабинета и той да се ползва от всички деца, които имат нужда", коментира още Михайлов.

Той допълни, че през изминалите 12 месеца са били подкрепени и други благотворителни каузи. Отново със средства на общинските съветници от ГЕРБ ще бъде обучен специалист за водна терапия на децата със специални образователни потребности, които могат да ползват безплатно плувния басейн в ПМГ. Подготвя се и справочник за родителите на деца със СОП. В него ще има информация за най-добрите специалисти и места за лечение и рехабилитация.

Коледният благотворителен концерт в полза на децата със специални образователни потребности е на 21-ви декември/петък/, от 18:00 ч., в спортна зала „Орловец". Входът е свободен.

Той ще бъде съпроводен с коледен благотворителен базар на творби на децата от Школата по приложни изкуства с преподавател Ива Пенчева

„През годините видяхме, че габровци са с отворени сърца и спортна зала „Орловец" е пълна всяка година. Надяваме се, да дойдат и тази - да  доведат своите деца и внучета, да видят едно прекрасно представление, което предстои", завърши Димитър Михайлов.

 Участници в коледния благотворителен концерт тази година са ОДЗ „Дъга", ЦДГ „Явор", Шоу-балет „Магия", ДФА „Габровче", Танцова школа „Лиана", Школа по приложни изкуства, Бийтбоксери-Звукотрепачи", Дани Меджикс - фокуси. Ще има и индивидуални изпълнения на деца.За всичките години, в които се провежда инициативата, са събрани над 20 000 лв., които са използвани за изграждане на ресурсни кабинети в училищата, за закупуване и оборудване с пособия за обучение на децата от Ресурсния център, ресурсните кабинети и от сдружение „Равен старт", подкрепени са и две деца с увреждания.