Все повече пазаруваме онлайн
Все повече пазаруваме онлайн / Дарик Габрово, архив

С 14% нараства използването на онлайн административни процедури от гражданите през периода 2009-2011 г., сочат резултатите от проучване.

Най-значителен е делът на лицата, които са получавали информация от интернет страница или уебсайт на публичната администрация през 2011 г. (20,3%), а делът на гражданите, които са изпращали попълнени формуляри онлайн през последните дванадесет месеца, към момента на наблюдението отбелязва ръст от 4,7% за период от две години, съобщвата от териториалнотостатистическо бюро.

Габровска област е на трето място в страната след София и Разград по относителен дял на лицата, използвали е-Правителство през последните 12 месеца. При средно ниво за страната 25,4%, равнището в Габровско е 36%.

Данните от изследването за използването на информационните технологии от домакинствата и лицата за 2011 г. сочат още, че постепенно се увеличава делът на хората, които пазаруват онлайн, за което допринасят и сайтовоете за колективно пазаруване в България, както и все по-изгодните оферти на продавачите в интернет. С 2,2% са се увеличили лицата, които са пазарували през последните дванадесет месеца в интернет, спрямо предходната година.

По този показател средното ниво за страната 6,7%,а в Област Габрово - 7,9% и през 2011 г. областта се нарежда на 7-мо място в страната.