Връчват лиценза на Овергаз за Габрово
Връчват лиценза на Овергаз за Габрово / netinfo
“Овергаз Инк” ще получи от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране лицензии за "разпределение на природен газ" и за "обществено снабдяване с природен газ" на територията на Габрово, съобщават от общинската администрация.

Лицензията ще бъде връчена официално днес на изпълнителният директор на “Овергаз” Сашо Дончев в присъствието на кмета на Габрово г-н Богомил Белчев и председателя на общинския съвет г-жа Лена Енева.

За да стартира градската газификация, “Овергаз” ще инвестира в изграждането на
32-километрово магистрално газопроводно отклонение, което да свърже Габрово с Велико Търново.

Плановете на "Овергаз" са още през 2007 година да започне и изграждането на газоразпределителна мрежа в северната промишлена зона на града, което ще осигури възможност на основните стопански предприятия в Габрово да използват за своите производства природен газ. Строително-монтажните работи по основната газова инфраструктура в Габрово се предвижда да приключи за 5 години – до 2011 г, като постепенно бъде обхваната и цялата централна част на града. До 2027 г. "Овергаз" ще изгради газоразпределителна мрежа с дължина 160,4 км и ще инвестира в нея и прилежащите й съоръжения близо 22 милиона лева. Според предварителните проучвания на специалистите на "Овергаз", през 2027 година очакваният брой на потребители на "синьо гориво" в Габрово ще бъде близо 11 000 (промишлени предприятия, обществено-административни обекти и домакинства).