Влошава се състоянието на микроязовирите в областта
Влошава се състоянието на микроязовирите в областта / netinfo
Продължава незаинтересоваността на кметовете и кметски наместници в Габровска област за изпълнение на възложените превантивни мерки за поддържане на микроязовирите. В резултат на това общото им техническо състояние систематично се влошава. Това е основният извод, който се налага от извършеното обследване на техническото и експлоатационно състояние на хидротехническите съоръжения в региона.

От Гражданска защита информират, че проводимостта на напречните дерета към речните корита в отделни участъци не осигурява в достатъчна степен безаварийното оттичане на екстремални водни количества. Микроязовир “Фазанарията” в Габровска община поради теч в централната част на язовирната стена застрашава стопански обекти и жилища в с. Поповци. В предаварийно състояние се намира и микроязовир“Горнич” в Дряново.

В Габровска област са завирени и функционират язовир “Христо Смирненски”, 29 потенциално опасни микроязовири и сгуроотвал на “Топлофикация Габрово” ЕАД.

За спортен риболов са отдадени на концесия на ловно-рибарските дружества 7 микроязовира от община Габрово и 2 от община Дряново. Шест микроязовира от община Севлиево са отдадени на концесия за рибопроизводство. При обследването е установено, че вписаните в договорните клаузи задължения на концесионерите за изпълнение на предписанията от техническите прегледи за превантивните мероприятия, осигуряващи надеждното техническо състояние на микроязовирите с изключение на микроязовири “Кастел”, “Стублата” и “Тръста” от община Севлиево не се изпълняват акуратно. Допуска се нарушение на изискванията на Закона за водите по отношение режим на изпускане, осигуряване на ретензиращ обем, изграждане на преградни съоръжения пред преливниците, недостатъчна аварийна готовност за овладяване на екстремални водни количества и допускане на занижена проводимост на речните корита след язовирните стени и преливните им съоръжения. Съставени са констативни актове и протоколи персонално за язовир “Христо Смирненски”, микроязовирите от общините и сгуроотвал на “Топлофикация Габрово” ЕАД.