В Регионалния хоспис настаняват при облекчени условия
В Регионалния хоспис настаняват при облекчени условия / Dariknews.bg, архив

Община Габрово осигурява подкрепено използване на услугатапредлагана в Регионален хоспис – Габрово при облекчени условия. В края на месец август Общински съвет - Габрово прие промени в правилата, по които се приемат пациенти в „Регионален хоспис“ ЕООД – Габрово, с цел да бъде облекчен достъпа на хората в нужда до тази услуга.

След промените, възможност за подкрепено от Общината настаняване в лечебното заведение ще имат освен лицата с постоянен и тези с настоящ адрес на територията на община Габрово не по-малко от две години към дата на подаване на заявлението на кандидата.

Вече е завишен и прагът на доходите за субсидиран достъп до услугите на хосписа. От средно месечната сума на доходите на лицето и близките (съпруг /съпруга и роднини по права линия до първа степен или, при липса на такива, до втора степен), за 6 (шест) месечен период, се изважда сумата от 900 лв. Полученият остатък е основа за изчисляване на средно месечния доход, който не трябва да надвишава 560 лв. на човек.

За ползване услугите на Регионалния хоспис се заплаща сумата от 30 лв. на ден. Предвид високата цена на хоспис-услугата, от 2009 г. Община Габрово подпомага лицата в тежко здравословно състояние, нуждаещи се от непрекъснати медицински грижи и отговарящи на условията за настаняване с финансова подкрепа, като заплаща 50% от стойността на дневната сума да ползване на услугата.

Осъществяването на финансовата помощ е регламентирано в „Правила за определяне на пациенти, желаещи да ползват услугите на „Регионален хоспис” ЕООД -  гр. Дряново с финансовата подкрепа на Община Габрово“, изменени с Решение №186/28.08.2014 г. на Общински съвет - Габрово.

„Регионален хоспис” ЕООД - Габрово, със стационар в гр. Дряново е лечебно заведение, което предоставя по 24 часа, седем дни в седмицата професионална грижа и обслужване на хора с прогресивни, хронични и с терминален характер заболявания. Наблюдението и обслужването се осъществява от екип, включващ медицински сестри, санитари, лекар и психолог. При необходимост, пациентите се консултират с други лекари-специалисти. Лечебното заведение си сътрудничи с други лечебни заведения, медицински лаборатории, социални структури и специалисти.

За повече информация, относно необходимите документи и възможности за ползване на услугата – дирекция „Образование и социални дейности“ към Община Габрово, телефон 066-818 390.