/ ThinkStock/Getty Images
Помещенията в библиотеката се дезинфекцират на всеки 2 часа, а персоналът е снабден с необходимите лични предпазни средства
В първия работен ден на Регионалната библиотека "Априлов - Палаузов" след края на извънредното положение - 18 май, 360 читатели са я посетили. Отделите за възрастни са били посетени от 325 души, а други 35 са ползвали детския библиотечен отдел. Това съобщи директорът на библиотеката Савина Цонева.

Огромна фигура на ген. Мутафчийски - гвоздеят на карнавала в Габрово (ВИДЕО)

Библиотеката работи с традиционното работно време от 8.30 до 18.30 часа от понеделник до петък, а достъпът се осъществява при строго спазване на противоепидемичните мерки. Не се допускат читатели без защитна маска и граждани с изявена грипоподобна симптоматика.

На входа библиотечен служител посреща читателите, обяснява санитарните правила и ги приканва да си дезинфекцират ръцете, след което на специално обособени гишета те връщат заетата литература и получават предварително заявените библиотечни единици.

Цонева обясни, че това се налага, тъй като се извършва инвентаризация на фонда на заемната за възрастни, а върнатите библиотечни документи подлежат на 72-часова карантина, преди да бъдат предоставени за ново ползване. Срокът за връщане на заетите книги е удължен за периода на извънредното положение и няма да се налагат глоби за просрочие.

Виртуална Панорана на габровските училища

Предварителната заявка може да бъде направена на място, по телефон или чрез имейл, а от библиотеката препоръчват на читателите да ползват електронния каталог https://ilib.libgabrovo.com/ за избор на книги и онлайн услугата "Моята библиотека" за заявка на литература и презаписване на заети документи.

Затворени засега остават всички читални, отделите "Краезнание" и "Изкуство", компютърната зала и читателските места за ползване на интернет. Помещенията в библиотеката се дезинфекцират на всеки 2 часа, а персоналът е снабден с необходимите лични предпазни средства.
БТА