/ ХГ "Христо Цокев"

В Художествена галерия „Христо Цокев” е открит интерактивен кът „Ателието на художника”.  Целта на екипа галерията е да запознае публиката  с ателието на твореца,  съдържащо в себе си, както старите традиции,  академичен дух така и свободата на мисълта и въображението. 

То е и пространство на вдъхновение и творческа дейност, където разнообразни обекти се събират с едната единствена цел да служат на художника и изкуството. Публиката има възможност да се докосне до четки, моливи, пастели, въглени и други разнообразни инструменти, необходими за създаването на удивителни картини, разкриващи безкрайния свят на таланта и въображението на артиста.

В галерия „Христо Цокев” бе открита изложбата „Цветни емоции”

Малката зала условно е разделена на две. В едната ѝ част, на фона на красив пейзаж са разположени картини върху стативи, които представят различните етапи на рисуване – от скицата до превръщането на творбата в шедьовър.

Показан е автентичен статив, пригоден именно за удобство на рисувача-пленерист, дарение за фонда на галерията от семейството на художника Йордан Лазаров. В другата част на залата са експонирани картини по стените, изпълнени в различни техники и показващи различни жанрове на изобразителното изкуство.

Галерия „Христо Цокев” показва картина на една от любимите художнички на българското царско семейство

В интерактивния кът – ателие се представя  екскурзоводна беседа, по-младата публика - учениците разсъждават върху качествата и уменията, необходими на човек, за да упражнява професията на художник, както и кои професии изискват проява на въображение  и умение да се рисува. Споделят, че са изключително доволни и щастливи, че са се докоснали до материалите, необходими на всеки художник.