/ „Сънят на детето” на Цветана Щилянова

Художествена галерия „Христо Цокев” представя, като акцент на месец февруари, картината „Сънят на детето” на  Цветана Щилянова - една от любимите художнички на българското царско семейство от династията Сакс-Кобург-Гота. Нейното творчество остава малко известно за българската публика. Тя работи предимно в портретния жанр. Творбите ѝ  се отличават с търсене на душевното състояние  на модела.

Цветана Щилянова е родена на през 1903 година в Казанлък. Едва четиринадесетгодишна постъпва в Държавното рисувално училище. Между 1917 и 1922 г. учи в ателието на проф. Цено Тодоров. През следващите три години рисува множество портрети на свои близки и приятели, с молив и сангин, както и няколко автопортрета. Тя намира своята характеристика за личностите, които рисува в изразителността на рисунката, моделиращата мека сянка, ракурса, очите, плъзгането на веждите и линията на устните.

В галерия „Христо Цокев” бе открита изложбата „Цветни емоции”

През 1925 година продължава следването си в Академията при проф.Димитър Гюдженов като основните й занимания  са по живопис. През този период в живописните ѝ творби показват все по-задълбочаващия се интерес към портрета. Отличава се и отношението към митовете и легендите с творбите „Орфей и Евридика”, „Прометей”, „Бяла приказка”, „Видение” и др. Дипломира се през 1928 година и веднага участва във Втората обща изложба на художниците в България.

През 1929 г. Цветана Щилянова заминава за Париж със сестра си Роза и нейния съпруг /и двамата – музиканти/. Там тя посвещава голяма част от времето си на Лувъра и изучава живописта на старите майстори като прави копия на творби от Холбайн, Рембранд, Халс и Рубенс.

Съдейки по стилистиката на творбата „Сънят на детето”, която сме поставили за акцент на месеца, можем да приемем, че е създадена именно през този период. Голяма част от творчеството на художничката е откупено от френски колекционери и галеристи.

Част от живота си прекарва в Прага и Виена. От 1933 г. участва редовно в изложбите на дружество “Съвременно изкуство“ и на жените художнички. До 1944 г. е приближена на царското семейство, а след промените през 1944 г. рисува малко, предимно портрети на свои близки. Умира през 1994 г. в София.

В галерия „Христо Цокев" откриват изложба на габровския художник Йордан Лазаров

С картината „Сънят на детето” публиката има възможност да се наслади на творчеството на талантливата, но малко позната на българската публика художничка Цветана Щилянова. Заповядайте в Художествена галерия „Христо Цокев” Габрово.

Припомняме, че всеки вторник входът е безплатен.