АртЗона
АртЗона / Етнографски музей на открито Етър
От 4 до 6 септември в Етнографски музей на открито „Етър” ще се проведе изложение-базар „АртЗона”. Събитието е част от проявите по време на ХV Международен панаир на традиционните занаяти.
 
За пръв път в историята на Панаира има специално обособено пространство където съвременни творци могат да представят своя „прочит“ на традиционните занаяти. Тук може да се види развитието и модерното приложение на различни стари техники за шиене, плетене, украса и багрене. Произведенията са уникални и само ръчна изработка.

 

АртЗона
Етнографски музей на открито Етър, АртЗона


 Лилия Хаджиева: „Творчеството ми е вдъхновено от приложните изкуства”
 
„Харесвам разнообразието и затова предлагам голям набор от аксесоари,които са подходящи за ежедневието и бита. Все пак всичко, което съм изработила, се отличава от масовата визия. А именно това е целта на индивидуалното творчество.”
Това казва Лилия Хаджиева и допълва, че държи на уникатите и това е причината никога да не повтаря веднъж изработен аксесоар.
 
„Харесва ми да работя с разнообразни материи, форми,цветове и декорации. Всичко това личи в готовите ми изделия, така че заповядайте да погледнете отблизо!”, отправя покана към посетителите на ХV Международен панаир на традиционните занаяти в ЕМО „Етър” Лилия Хаджиева.
 
Ралица Йовкова, наследник на стар родов занаят
 
Ралица Йовкова е родена в град Троян. Наследява занаята от своя баща и така става четвърто поколение керамик в рода Йовкови.
 
Завършва Националната гимназия по приложни изкуства в града през 1996 г., а през 2001 г. – Националната художествената академия в София, специалност „Керамика”, с отличие. Връща се в родния град и става преподавател по керамика в гимназията по приложни изкуства.
 
Открива редица самостоятелни и семейни изложби в района и страната. Участва в международни биеналета и конкурси за керамика, където достойно представя страната.
Започва активна дейност в ателието на баща си, където развива своето усещане за керамика, съчетало в себе си традициите на предходните поколения, функционалността и съвременната естетика. Вдъхновена от контрастите и графичността, керамиката ѝ носи свой собствен неповторим почерк и очарование.
 
Магазин „Люляче”, Габрово
 
Целта на тяхното ателие в АртЗона-та е да изпълнява индивидуални поръчки по модел на клиента. Така той да може да участва в творческия процес.
 
„Стремим се резултата да е нещо уникално и персонализирано, което да се отличава от китайските стоки, залели нашия пазар. В процеса на работа използваме както най-съвременна техника, така и доста „ретро” инструменти. Пример за това е ръчната шевна машина на прабаба ми, на която се научих да шия и с която си служа и до днес.
В част от продуктите, които смятам да предложа, съм решила в чест на вашето събитие да използвам платове, който прабаба ми е тъкала на собствения си стан, в къщата, в която е родена и живяла, която е сходна с тези от „Етър”-а.”
 
С „Iva's Creations” в царството на аксесоарите за коса
 
Ива отбелязва индивидуалността на малката и вече пораснала дама с аксесоарите си от взаимозаменяеми елементи. Моделите са с много възможности за поставяне както в косата, така и като допълнение към дрехи, чанти, обувки.
Колекция „Везмо – прозорец във времето" е естествено продължение на любовта на авторката към българския фолклор. Чрез декорация с игла и конец, тя пренася красотата и мистиката на българската шевица претворена по начин подходящ за ползване в ежедневието. В най-новата линия специално място заемат аксесоарите за мъже с ръчна бродерия.
 
Теменужка Джиджова се занимава с приложно изкуство в най-класическия занаятчийски квартал на Пловдив – „Капана”, където поддържа самостоятелно ателие от 2014 година. В основата на нейните изделия стои традиционната кошничарска техника. Новият прочит и творческа провокация на Теменужка са насочени към природосъобразното използване на един по-разпространен в съвремието материал - хартията.
 

АртЗона
Етнографски музей на открито Етър, АртЗона


Ежедневието на модерния градски човек е затрупано с рекламни писма, брошури, флаери, каталози, дипляни, листовки, стари вестници, списания, документи с изтекъл срок и много други, които препълват пощенските ни кутии, залежават по мазета, гаражи, чекмеджета и тавани или просто намират своето място на боклука.
 
За Теменужка това е ценна суровина, с която твори изделия на приложното изкуство и с личен пример насърчава повторното използване на непотребната, на пръв поглед, хартия, до която всички ние имаме достъп, като й вдъхва нов живот чрез традиционните техники за плетене, използвани от столетия в кошничарството.
 
Плетените от хартия изделия за Теменужка не се ограничават само до кошници, панери, вази, делви и други предмети от бита с практическо и декоративно приложение. Те включват още различни сувенири: фигурки на животни, подложки за сервиране, пана, както и различни иновативни авторски модели на лампи и абажури. В демонстрациите на процеса на изработване на изделията си Теменужка включва всички етапи: от цветовия подбор и подготовката на материала, през различните техники за плетене, украса и декорация, до окончателното завършване на творческото изделие.
 
Васка Велкова е опитен художник и дизайнер, посветил своята творческа енергия на различни предизвикателства в стъклописта и свещолеенето, които показват модерното съчетаване на двата занаята и, в естетически план, преследват съвременен прочит на българските традиции, вдъхновен от средата, в която Васка твори.
 

АртЗона
Етнографски музей на открито Етър, АртЗона


 Ателието за рисувано стъкло и свещи „Васе дизайн” се намира в автентична Възрожденска къща на улицата на занаятите в Старинен Пловдив. В тази класическа атмосфера се съчетават традициите на старите майстори в съвременен поглед към културната идентичност и завещаните ни от предците техники за свещолеене, стъклопис, багрене и украса.
В худoжествената си дейност Васка Велкова предлага авторски поглед към българските традиции, в това число и на билкарството, което намира приложение в свещолеенето, за постигане на уникалните цвят и аромат на създаваните от нея свещи, излети на ръка, в които има съчетание от билки, етерични масла и предпочитаните още от древността аромати, какъвто е на липата - „дървото на славяните”.
 
В творческите си демонстрации и работилници Васка Велкова предлага на публиката възможност да изгради мост между миналото и настоящето, където единствено въображението очертава границите на възможното в процеса на работа.