Три четвърти от българите ще посрещнат Новата година у дома
Три четвърти от българите ще посрещнат Новата година у дома / Дарик Габрово, архив

Три четвърти от българите ще посрещнат Новата година у дома, показват данни от национално представително проучване на НЦИОМ, направено между 30 ноември и 6 декември сред 1000  души.

Според изследването 76 на сто планират да посрещнат Новата година вкъщи. По-често от останалите така ще празнуват възрастните над 60 години, пенсионерите, живеещите в малките градове и селата, както и тези с ниски доходи. Десет на сто от участвалите в изследването все още не са решили къде ще бъдат в новогодишната нощ - това са предимно младежи на възраст до 29 години, учещи и столичани.

В ресторант или в клуб ще празнуват пет процента. По-често така ще постъпят хората, които живеят без лишения. Общо 6% от анкетираните възнамеряват да пътуват за новогодишните празници. 1% ще отидат на концерт или на площада. Също 1% ще работят на Нова година.

Сравнително без промяна, въпреки инфлацията, остават и предвидените за празнуване средства. Една трета - 32 на сто, са предвидили сума между 50 и 100 лв., 28% - между 20 и 50 лева. Близо една пета от хората ще отделят суми над 100 лв., а 15 на сто - до 20 лева. 7% нямат възможност да отделят средства, за да празнуват.

53 на сто от българите твърдят, че ще се вместят в суми между 20 и 100 лв. за подаръци за близките си. 19 на сто ще купят нещо до 20 лв., а 11% - за повече от 100 лева. 17% от интервюираните няма да отделят пари за подаръци.

34 на сто от участвалите в изследването твърдят, че са предвидили да дадат средства за благотворителност. По-често от останалите това възнамеряват да направят хора на възраст между 40 и 49 години, висшисти, жители на областните градове и хора с доходи над 290 лв. на човек от домакинството. 44 на сто не възнамеряват да правят парични или предметни дарения (предимно защото доходите им не го позволяват), а 22 на сто все още не са решили дали да подкрепят някоя благотворителна кауза, или не.

Обществените очаквания към бъдещето на страната, както и към персоналната перспектива на българите през 2013 г., са белязани от умерен оптимизъм, коментират от НЦИОМ. 43% очакват по-добра 2013 г. за страната, а други 7 на сто се надяват да е поне толкова добра, колкото отминаващата. Всеки пети българин очаква новата година да е по-лоша за страната от 2012-а, а всеки четвърти посочва, че тя ще бъде точно толкова лоша, колкото е била 2012 г. Сред хората с оптимистични нагласи преобладават младите и образованите българи, както и хората със стандарт над средния.

Очакванията към новата година в личен план са малко по-благоприятни от тези за страната. 44 на сто от българите очакват да живеят по-добре през новата година, а 18% - по-зле.

В сравнение с времето отпреди година, и днес най-големи песимисти продължават да бъдат хората, които трудно се справят с предизвикателствата на кризата - хората над 50 години, нискообразованите, крайно бедните и ромите, констатират