Димитър Михайлов, председател на групата съветници на ГЕРБ в Гарово
Димитър Михайлов, председател на групата съветници на ГЕРБ в Гарово / ПП ГЕРБ

„Недопустимо е групата на общинските съветници от БСП да подклажда етническо напрежение в Габрово с цел извличане на партийни дивиденти. Недопустимо е заради тясно партиен интерес да се насажда омраза между хората и да се поставя в риск спокойствието в града“. Това се казва в позиция на общинските съветници от ГЕРБ-Габрово, обявена „по повод последните изявления на общински съветници от БСП и твърдения за наличие „демографски изменения в Габрово“, както и внушения за бъдещето на бившия Дом за деца и юноши, при условие че са участвали във вземането на решението за него, дори сега да демонстрират къса памет и да твърдят, че не помнят“.

Социалистите искат извънредно заседание на местния парламент

„Лицемерно е БСП да искат провеждане на извънредно заседание на Общински съвет за интеграцията на малцинствените групи само дни преди редовното заседание, на което този въпрос е поставен и включен в дневния ред. Лицемерно е БСП да обяви, че ще работи за интеграция на малцинствените групи и в същото време да се обявява против закриването на училище „Цанко Дюстабанов“, където не само няма процес на интеграция, а има процес на образователна сегрегация. Това показва единствено, че общинските съветници от БСП нямат истинска грижа към Габрово, а използват всяка ситуация за трупане на партийни дивиденти, дори с цената на мира, сигурността и спокойствието в нашия град. Ако бяха истински заинтересовани, правилникът им позволява да внесат предложение по въпроса, което да се разгледа в комисиите и на заседание, а не да събират подписки“, се казва още в позицията на общинските съветници от ГЕРБ-Габрово.

По думите на общинските съветници от ГЕРБ-Габрово закриването на ОУ „Цанко Дюстабанов“ вече е наложително и причините за това са комплексни – законът въвежда забрана за образователна сегрегация, а в това училище от 59 деца само 10 са с майчин език български. Освен това всички паралелки са маломерни с по 9-10 деца, а резултатите на учениците са на значително по-ниско ниво от другите училища. „На град като Габрово, в който жителите от малцинствен произход са далеч по-малко от други градове, не му прилича да има сегрегирано училище, което е предпоставка за ниско качество на образование, което води след себе си други негативни тенденции като бедност, малолетно родителство, социално изключване“, мотивират се общинските съветници от ГЕРБ.

Относно създалото се напрежение в града и социалните мрежи заради слухове за заселване на роми в Габрово, общинските съветници от ГЕРБ призовават жителите на града към разум и критичност по отношение на чутото и разпространяваното.

„Всеки, който се замисли, би разбрал, че няма механизъм, чрез който хора, независимо от етноса си, да бъдат заселвани или изселвани от дадено място. Всеки, независимо от етноса си, има право на свободно движение и никой не може да го спре. Ако има увеличение на ромската общност, то това се дължи на естествения й прираст и на това, че Габрово става привлекателен за живот град. Всеки, който се замисли, би разбрал, че никой кмет, освен че няма механизъм, с който да го направи, няма и полза от това. Напротив, би понесъл само негативи, защото би изгубил подкрепата на съгражданите си. Затова и подозираме, че слуховете за умишлено заселване на роми в Габрово са тенденциозно разпространени и целят уронване престижа на кметската институция“, се казва в позицията на общинските съветници от ГЕРБ.

Те припомниха данните, обявени от кмета, че от всички 536 общински жилища, само 82 от тях се обитават от ромски семейства, което означава, че останалите роми в града са настанени под наем предимно в частни имоти. Съветниците уточниха, че получаването на адресна регистрация в Габрово става само срещу нотариален акт за собственост или договор за наем.

Общинските съветници от ГЕРБ припомниха и новите условия за настаняване в общински жилища, които са приети в нова наредба, която влезе в сила от 1 март тази година. Според нея право на общинско жилище имат хора, които са жители на Габрово повече от 10 години, което означава, че новопристигнали в града не могат да получат общинско жилище.

Общинските съветници от ГЕРБ призоваха още отговорните институции да следят за реда и спазването на правилата от всички граждани. Те призоваха партиите към повече отговорност за сигурността и спокойствието на гражданите, да не употребяват темата за партийни дивиденти, да не подхранват напрежение между хората, защото последиците от това могат да се окажат непредсказуеми.