На 16 октомври се отбелязва Световният ден на прехраната. Като такъв той се чества от няколко десетилетия по инициатива на Организацията на храната и земеделието (FAO) към ООН. Този ден напомня, за необходимостта от здравословно хранене, за да се ограничи проблема със затлъстяването и обездвижването.
Храната е един от основните фактори за нормално физическо и психическо развитие на човека. Тя трябва да задоволява нуждите на организма от енергия и градивни вещества, да осигурява добро здраве, да предпазва от болести и да отдалечава колкото може повече от нас старостта. Приемът на белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерални вещества трябва да е съобразно физиологичните нужди на организма, припомнят диетолозите. Те препоръчват няколко основни правила при храненето:
- разнообразие при избора на хранителни продукти;
- прием на по-малко количества храна, но по-често;
- консумация на достатъчно белтъчини;
- ограничаване на мазнини и пържени храни;
- ограничаване на захарта и захарните изделия;
- ежедневна консумация на сурови зеленчуци, плодове и пълнозърнести продукти;
- намаляване употребата на сол и консумацията на солени храни;
- прием на достатъчно вода и течности за деня;
- избягване употребата на алкохол;
- правилна обработка на храната;
- физическа активност всеки ден.