Световен ден на прехраната
Световен ден на прехраната / Дарик Габрово,архив

На  16 октомври се отбелязва Световният ден на прехраната. Като такъв той се чества от няколко десетилетия по инициатива на Организацията на храната и земеделието (FAO) към ООН. Този ден напомня, за необходимостта от здравословно хранене, за да се ограничи проблема със затлъстяването и обездвижването.

Храната е един от основните фактори за нормално физическо и психическо развитие на човека. Тя трябва да задоволява нуждите на организма от енергия и градивни вещества, да осигурява добро здраве, да предпазва от болести и да отдалечава колкото може повече от нас старостта. Приемът на белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерални вещества трябва да е съобразно физиологичните нужди на организма, припомнят диетолозите. Те препоръчват няколко основни правила при храненето:

- разнообразие при избора на хранителни продукти;

- прием на по-малко количества храна, но по-често;

- консумация на достатъчно белтъчини;

- ограничаване на мазнини и пържени храни;

- ограничаване на захарта и захарните изделия;

- ежедневна консумация на сурови зеленчуци, плодове и пълнозърнести продукти;

- намаляване употребата на сол и консумацията на солени храни;

- прием на достатъчно вода и течности за деня;

- избягване употребата на алкохол;

- правилна обработка на храната;

-  физическа активност всеки ден.