Сръбска музика и скара (непознатата страна на сръбската култура)
Сръбска музика и скара (непознатата страна на сръбската култура) / Община Габрово

Все повече и по-интересни акценти се открояват в културната програма на Националния фестивал „Габровска Рощилиада”, който ще се проведе на 22, 23 и 24 август 2014 г. в Приключенски парк „Незабравка”. Фестивалът се реализира от Фондация „Заедно за демокрация и партньорство” в рамките на проект „Габровска Рощилиада – сръбско-българските културни пространства на постиндустриалните Манчестър-градове” с финансовата подкрепа на Програма „Култура” за 2014 г. на Община Габрово.

Сръбският град Лесковац е наричан „Сръбския Манчестър” така, както Габрово е определян за „Българския Манчестър”. Двата града имат сходна историческа съдба и индустриално развитие, което дава основание да бъдат определяни като най-големите промишлени центрове в миналото на двете балкански страни. Интересно е да се знае, че първият тъкачен стан в Лесковац е закупен и доставен именно от Габрово.  Градският фолклор разказва, че в замяна габровци трябвало да получат семена от коноп за засяването на тази култура, от която после да се произвеждат тъкани в габровските фабрики. Лесковчани обаче не искали да дадат семената на габровци, които вече им били конкуренция и затова сварили семената преди да ги изпратят в Габрово. Хрониките не казват как е завършила тази история, но лесковчани са готови да се реваншират и затова с удоволствие и ентусиазъм помагат да се случи „Габровската Рощилиада”.

След приключването и на второто работно посещение в град Лесковац, вече са ясни конкретните изяви, с които сръбският град ще заяви своето присъствие на габровска територия.

С активното съдействие на Община Лесковац през дните на фестивала габровци и гостите на града ни ще имат възможност да видят на територията на Приключенски парк „Незабравка” фотоизложбата „Хората на Лесковац през годините”, която е дело на Народния музей в сръбския град. В същото време среща ще си дадат културните и образователни институции на двата града, за да обменят опит и идеи, както и да обсъдят възможностите за партньорство и съвместни инициативи.

Любителите на истинската сръбска скара ще имат възможност да опитат от специалитети, приготвени по автентични сръбски рецепти. В кулинарната част особено място и изява ще имат преподавателите и учениците от Трговинско-угостотељска школа – Лесковац и Професионална гимназия по туризъм – Габрово с участието си в майсторския клас „Кулинарната магия на сръбската кухня”, по време на който ще приготвят най-голямата плескавица в България по истинска сръбска рецепта. В културно-образователната част на програмата представители на габровския Технически университет ще се срещнат със свои колеги от факултета на Нишкия университет в Лесковац, за да обсъдят възможностите за сътрудничество и обмен.

За доброто настроение на гостите на фестивала ще има много сръбска музика от различни жанрове, а концерти на живо ще изнесат професорът по музика Милан Цонич, Миодраг Петрониевич – победител в конкурса „Шливик” на Радио-Телевизия Сърбия и танцов състав „Лебане”. В късните часове на вечерта всички гости на парка и фестивала ще имат възможност да се включат на сцената.

През дните на Габровската Рощилиада всички, които искат да споделят емоцията от преживяванията си, ще могат да го направят в рамките на фотоконкурса  „Един Незабравим фестивал”, който е отворен за всички участници с фотокамера и творчески поглед към света. За да остане фестивалът в сърцата ни за дълго или поне до следващата година, когато ще се срещнем отново!