Следващо почистване на Янтра - през пролетта
Следващо почистване на Янтра - през пролетта / Цветомир Русинов
Почти приключи почистването на коритото на река Янтра в центъра на Габрово. Отстраненa е растителността в участъка от вливането на река Синкевица в Янтра до Горнокрайския мост, в района на училище "Васил Левски". Махнати са и храстите под моста. По този начин ще се облекчи преминаването на високи води при проливни дъждове и пролетното снеготопене, информираха от Общината.

След премахването на храстите и дърветата обаче цялото корито на реката в участъка е покрито с боклуци – найлонови торби, пластмасови бутилки и опаковки, стари дрехи и метални отпадъци, останали скрити под растителността. На запитването на Дарик, от Общината отговориха, че ново почистване не се очаква. Частната фирма, отстранила растителността, е била наета единствено за тази дейност. Планира се премахване на коренищата и по-пълно почистване на коритото, но това ще стане чак догодина.

Във връзка с множеството боклуци в коритото на Янтра, от Общината коментираха, че положението на реката е същото като отошението на хората към нея.