След няколко успешни спектакъла в Лондон, довечера Гъдулката се играе в Габрово
След няколко успешни спектакъла в Лондон, довечера Гъдулката се играе в Габрово / Миро Кокенов, личен архив

Довечера от 19:00 часа в ресторанта на Мол Габрово е последното представление на моноспектакъла "Гъдулката". Автор е драматургът Райко Байчев. Режисьор - Милена Анева, а актьорът, който се превъплъщава в народен музикант, е Мирослав Кокенов.

Габровските меломани може би го помнят като част от габровския театър в периода 2008-2010 г. Пиесата „Гъдулката“ е създадена в Лондон, където Миро Кокенов я играе на английски език със заглавие The Burning Gadulka.

Освен двете години в Драматичен театър „Рачо Стоянов“, Мирослав Кокенов има още една косвена връзка с Габрово - ученик е на Венцеслав Кисьов, любим актьор на по-старото поколение габровци от времето, когато директор на театъра беше Катя Зехирева (началото на 70-те години на миналия век).

Миро Кокенов представя Гъдулката" пред публиката в Дряново и Габрово

След Габрово Миро осъществява мечтата си да учи режисура и продължава образованието си в Англия - Falmouth University. Сега живее и работи в Лондон. Преди шест години „Гъдулката” спечели първия явен конкурс за нова българска драма, организиран от театър „София”.

Тогава авторът Райко Байчев е на 23 години. Пиесата е балканска, много българска история на един странен и симпатичен гъдулар. Тогава журито я определя като реплика по „Контрабасът“ на Зюскинд. Но героят на Патрик Зюскинд е музикант, влюбен в млада оперна дива, а тук имаме... гъдулка.

„Акцентът е върху отношенията между гъдуларя и неговия инструмент", разказва Мирослав Кокенов, макар че не иска да обяснява замисъла на пиесата, предпочита зрителят сам да усети какво се случва в моноспектакъла.

Източник: вестник „100 вести"