/ Община Габрово
Скулптура на габровския музикант Александър Керков /1901 - 1987/ ще бъде поставена в откритото пространство на градина в центъра на града.

Пластичната фигура вече е готова, а автор е Георги Балабанов. Проектът е на женското благотворително дружество "Майчина грижа", който е финансиран със средства на общинската програма за култура и с дарения на габровци, съобщиха от дружеството.

Изработването на парковата скулптура е струвало 26 хиляди лева, общината е отпуснала 15 хиляди лева, а по дарителската сметка на дружеството са постъпили 6 хиляди лева, остатъкът от които ще бъдат употребени за благотворителна дейност.

Фигурата ще бъде монтирана, след като завърши обновяването на градската градина в центъра на Габрово. Откриването ще бъде допълнено както с изложба, посветена на живота на Александър Керков, така и с изпълнения на живо на оркестър "Габрово" по музика от произведения на Керков, в аранжимент на габровския музикант и композитор Илко Илиев.

Александър Керков е музикален педагог и е първият български композитор на фанфарна музика. За живота му е написана книга и е създаден документален филм. Той композира и аранжира над 44 марша, 12 китки, 9 потпури, 5 концертни валса, хора и ръченици, които се съхраняват в музикални фондове.