Щети за близо 30 хиляди на година от изгорели контейнери
Щети за близо 30 хиляди на година от изгорели контейнери / Дарик Габрово

Близо 30 хиляди лева са щетите от унищожени контейнери за смет в Габрово, съобщи управителят на общинската фирма „Благоустрояване" Андрей Господинов. За година се унищожават около 60 съда, чиято цена е между 400 и 450 лева. Най-честата причина за това са подпалванията през зимния сезон. Господинов призова гражданите да не изхвърлят горими отпадъци в контейнерите. „Ние нямаме възможност да закупуваме нови съдове за смет заради кризата, която се отразява и на фирмата", каза управителят на „Благоустрояване". Фирмата има известен резерв, който ще стигне за подмяната на част от унищожените контейнери. Ако обаче темповете продължат да нарастват, може да се окажат места в града без съдове за смет.

Във връзка с настъпването на зимния сезон до всяка група контейнери в града вече се поставят метални качета специално за сгурия и за пепел. Тук отново се получават проблеми, тъй като в тях, въпреки надписите „пепел", се изхвърлят битови отпадъци. В такива случаи е по-добре сгурията да се изсипва отстрани, посъветва управителят на „Благоустрояване".

Освен запалване от изхвърлена пепел, има и случаи, когато конейнерите се унищожават от вандалски прояви. Според Господинов, много съдове се палят за удоволстве от младежи, хвърлят се в реката или се изтикват на улицата, което създава опасност от катастрофи.

През следващата година още 132 села в общината ще бъдат включени в системата за сметосъбиране.