Ще възстановяват средновековни къщи на Хоталич
Ще възстановяват средновековни къщи на Хоталич / netinfo

Проектът на Община Севлиево за социализация на средновековния град Хоталич вече е представен за финансиране по оперативна програма „Регионално развитие". Той бе презентиран на севлиевци именно на археологическия обект по повод 30-годишнината от началото на разкопките. 

В зоната на подградието (долния град) ще бъде изграден двуетажен информационен център, в който ще има приемно фоайе с щанд за сувенири, автомати за напитки и др, както и зала за изложби, семинари, ритуали, обучения. Полувкопаният долен етаж е предвиден за заведение за хранене. В близост до информационния център ще има паркоместа и място за маневриране на автомобили и автобуси. За онагледяване на бита на жителите на Хоталич, проектът предлага да се реконструират три средновековни къщи от 14 век, в които ще има малка експозиция на предмети, намерени при разкопките.

Проектът за социализация предлага още реконструкция на съществуващите пешеходни туристически пътеки и изграждане на нови, повтарящи предполагаемата средновековна улична мрежа. Предвидена е и екстремна пешеходна пътека, свързваща източния квартал на подградието с крепостта. Съхранени са традиционните и са предвидени нови уширения на посетителските пътеки за кратък отдих на открито, панорамен поглед и наблюдение на защитени растителни и животински видове.