снимка:
снимка: / Младите художници от чешкия град Валашке Мезиричи
Младите художници от чешкия град Валашке Мезиричи останаха впечатлени от историческите дадености на Севлиево. На специалната изложба „Вдъхновени от историята“  талантите показаха как виждат града и околностите му през техните очи. Децата от средното училище по приложни изкуства и стъкларство в чешкия град са в Севлиево по програмата „Еразъм+“ и проекта „Изкуството обединява и помага“. Домакин е Историческият музей в Севлиево, а изложбата с авторски творби бе представена във фоайето на Община Севлиево

Снимка:
Младите художници от чешкия град Валашке Мезиричи

„Валашке Мезиричи е наш побратимен град, с който поддържаме отношения от десетилетия. Специално по този проект участниците се трудеха от началото на годината и внимателно анализираха целите му. Основната задача на групата бе да усвои някои от тънкостите в работата на музейните работници и да проследи пътя на артефактите от тяхното място на намиране до витрината в музея. С обстойни беседи ние ги запознахме с основните забележителности на нашия град като Хаджистояновото училище, Дандоловите къщи и Табаханата, с постоянните експозиции и артефакти в града и околностите“, обясни при откриването на изложбатаИвета Миленова, уредник в Историческия музей в Севлиево. Тя изказва своето възхищение от таланта и образоваността на децата и благодари на ръководителите на проекта за доброто сътрудничество. От своя страна учениците изразиха своето впечатление от Севлиево и дори обясниха как вече са създали нови приятелства тук. 

Снимка:
Младите художници от чешкия град Валашке Мезиричи

„Щастлива съм да открием изложбата на нашите приятели от Валашке Мезиричи. Надявам се престоят при нас наистина да ви е харесал и да отнесете вкъщи само хубави впечатления. Благодаря на нашите гости и на Историческия музей за чудесната организация и ви желая много творчески успехи в бъдеще“, заяви в приветствието си Невена Тодорова, заместник-кмет на Община Севлиево. 

Снимка:
Младите художници от чешкия град Валашке Мезиричи

За спомен от България и Севлиево младите таланти получиха и специални подаръци от ръководството на Общината.