Сделка с общински имот скара местната власт в Дряново
Сделка с общински имот скара местната власт в Дряново / netinfo

За сделка с общинско имущество, ощетила Община Дряново с един милион лева, алармираха общинските съветници от опозицията Емил Попов и Марияна Печеян. Според тях в рамките на три дни, общински имот, отреден за бензиностанция, е препродаден за 13 пъти по-висока цена, а реализираната "печалба" е в ущърб на общината и на "Лукойл България". Според кметската администрация обаче няма наненсени щети на общината, а това са безпрецедентни клевети и обидни квалификации, уронващи за пореден път престижа на Община Дряново.

На спорния терен от над 3 декара в момента е изградена бензиностанция на водещата верига. В края на май миналата година, по предложение на кмета д-р Иван Николов Общинският съвет взема решение да продаде имота. Според Попов и Печеян кметът е дал да се разбере, че с потенциалния инвеститор са обсъждани параметри за цената на имота и е настоял, че цената с ДДС не трябва да надхвърля 100 000 лева, защото ”се опасява, че инвеститорът може да избяга”. В конкурсните условия, приети от Общинския съвет Дряново е заложено, че спечелилият конкурса трябва да разполага с над 100 бензиностанции и газстанции на територията на страната, че трябва да инвестира над 1 000 000 милион лева, извън стойността на закупения имот, че трябва да разкрие минимум 12 работни места и т.н.

Конкурсът, проведен в края на юни, е спечелен от дружество "Пи Ай" ЕООД, регистрирано в София през 2007-ма година. Сключен е и договор с Община Дряново за покупко-продажба на общинския терен за 90000 лева без ДДС. Няколко дни след това имотът е препродаден на Лукойл България” за 1 176 000 лева без ДДС, което е с 1 086 000 лева повече от стойността на придобиване или 13 пъти повече. Според Печеян и Попов става дума за безпрецедентна по размер спекулация, с която са ощетени и Община Дряново и ”Лукойл България” . Сигнал за това двамата общински съветници са внесли в компетентни комисии и институции. На нарочна пресконференция, организирана от тях в София, директорът на пресцентъра на "Лукойл България" Мая Жекова категорично е заявила, че компанията не е ощетена от сделката. "Пи Ай" ЕООД е една от фирмите, които предоставят на "Лукойл България" инженерингови услуги, свързани с изграждането на нови обекти. Дружеството е извършило предварителните проучвания и провело всички дейности по закупуване на терена в полза на "Лукойл България " /сертифициране, стандартизация, изграждане на подземни и надземни съоръжения и т.н/.


В конкретния случай няма нанесени щети и за Община Дряново, твърдят от администрацията. Парцелът, оценен от независим оценител за 46 000 лв., е продаден за 90 000 лв. без ДДС, изпълнени са и социалните ангажименти към общината - открити са 15 нови работни места, направена е детска площадка пред стадион "Локомотив", инвестицията е за над 1 млн. лв., а срокът по договора е спазен.

За клеветите и обидните квалификации Марияна Печеян и Емил Попов ще понесат отговорност по съдебен път.