С изложба “Грехът” Домът на хумора гостува в АЕК “Етър”
С изложба “Грехът” Домът на хумора гостува в АЕК “Етър” / netinfo

Колекцията "Грехът" е специално подбрана от художествения фонд "Хумор на народите" на Дома на хумора и включва 26 живописни платна и 5 скулптури на 24 автори. Темата "Грехът" е само един нюанс и допълнителен щрих към тазгодишната среща на етнолози и музейни работници, привлечени от насоката на научната конференция "Еротичното в историята", организирана за втори път в Етъра.

Изложбата ще срещне посетителите с персонажите на Стоян Венев, с почти библейските "Сузана и старците", но в български прочит на Наум Хаджимладенов; с нашенско излъчване е и неговата "Клеопатра", която иначе е ситуирана като в платната на големите световни майстори. "Химера" пък на Дария Василянска ще ни оплете в една лудешка вакханалия.

"Съвременна Даная" на Васил Вълев не се вълнува от божественото, а от звъна на парàта, от шумоленето на банкнотите. Габровката Димитринка Грънчарова е избрала вечната тема за Адам и Ева. Художничката се оттласква от чисто библейското и превръща извършителите на първородния грях в художници, които са разкрасили дори изкусителката си и продължават своя боди арт.

Ще може да се види естетската композиция на младия Камен Кисимов "Жокер", саркастичния "Акт" на Николай Кучков, който убеждава, че изкуството е вечно, както, впрочем, и любовта; Греди Асса е закачлив към своите "Дневни красавици".

Експозицията "Грехът" ще бъде открита на 21 юни от 11.30 часа в изложбената зала на "Етъра" и ще остане там до 3 юли.