/ DarikNews.bg

Представители на 13 организации от Франция, Гърция, Италия, Дания, Норвегия, Белгия, Румъния и България ще си сътрудничат за развитие на научноизследователския и иновационния капацитет в рамките на стратегиите за интелигентна специализация.

От местната администрация съобщиха, че експериментално ще бъдат въведени мерки в четири европейски административни области - Централна Македония (Гърция), Емилия-Романя (Италия), Тронделаг (Норвегия), Югоизточен регион на развитие (Румъния) и в една община-Габрово.

Ще се работи за привличане на заинтересованите страни в процеса по развитие на науката и иновациите, както и за засилване на сътрудничеството между Технически университет - Габрово и бизнеса. Идеята е да се адаптират иновационните решения на научноизследователските институции към регионалните политики.

Ще се насочат усилия за по-добра информираност на бизнеса за местните стратегии за интелигентна специализация и възможностите за финансиране. Резултатите ще бъдат в помощ и на останалите три общини в Габровска област.