Проверки на производители на опаковани стоки
Проверки на производители на опаковани стоки / netinfo

27 проверки на фирми – производители и вносители на опаковани стоки извършиха експертите на РИОСВ – Велико Търново за месеците юли и август. Проверените фирми от област Габрово са 15. Те са в общините Габрово, Севлиево, Дряново, Трявна. С новата Наредба за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса за продукти, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци, влязла в сила от юни 2008 г., са добавени такси за някои нови видове опаковки.

Екоекспертите вече проверяват и документите за опаковки от дърво, текстил, керамика порцелан, седеф и др. При проверките е установено, че някои от фирмите нямат необходимите разрешителни за дейности с отпадъци. Написани са предписания да се подадат заявления в РИОСВ за издаването на тези документи.

Много са и съставените предписания към фирми, които не са заплащали такси за различен период от време, да се представят в инспекцията справки за вида и количествата опаковки, пуснати на вътрешния пазар. Проверките на екоекспертите продължават.