Окръжен съд Габрово
Окръжен съд Габрово / DarikNews.bg
Проведе се първото открито заседание по търговско дело № 2 от 2017 г., образувано по искова молба на Община Габрово, ОУ „Райчо Каролев”, ДГ „Слънце” и „Дом на хумора и сатирата” - Габрово срещу „Топлофикация Габрово” ЕАД.
 

Съдебният иск на Община Габрово срещу „Топлофикация" е приет за разглеждане


Ищците са предявили колективни искове за установяване по отношение на всички абонати на дружеството, че през периода от 1 ноември 2016 г. до момента на сезиране на съда, то не изпълнява задълженията си, като системно не доставя или доставя некачествена услуга на своите абонати, нарушавайки Закона за енергетиката и утвърдените с Решение на КЕВР и прилагани от дружеството Общи условия.
 

Таня Христова свика спешен брифинг заради поредното спиране на парното


Ищците настояват да се осъди „Топлофикация Габрово” ЕАД да предприеме действия по реално начисляване на неустойките за недоставено количество енергия по отношение на потърпевшите абонати, съгласно Общите условия на дружеството, за периодите, в които не им е доставяло топлинна енергия. Претендира се още да се осъди „Топлофикация Габрово” ЕАД да предприеме действия по привеждане на топлопреносната мрежа в съответствие с изискванията на Закона за енергетиката и подзаконовите нормативни актове по неговото приложение, както и да се признае правото на всички абонати да ползват пет процента комисионна независимо от момента на плащане на фактурата и предходните задължения.
 

ОТ КЕВР най-после започват проверка на „Топлофикация Габрово“


Непосредствено преди датата на заседанието в Окръжен съд – Габрово е депозирано становище от ответника, с характер на възражение по допустимостта на исковете. Копие от становището на „Топлофикация Габрово” ЕАД бе връчено на процесуалния представител на ищците в хода на съдебното заседание. С оглед необходимостта от запознаване с направените от ответната страна възраженията по допустимостта, съдът отложи разглеждането на делото, като даде двуседмичен срок на ищците за изразяване на становище.

Ръководството на ТЕЦ-а не се ангажира със срокове за обезщетяване на клиентите си


След депозиране на такова, в закрито съдебно заседание, съдът ще насрочи нова дата за разглеждане на делото и ще се произнесе по изразените от страните становища относно начина и срока за разгласяване на предявените искове и подходящия срок след разгласяването, в който увредените лица могат да заявят, че ще участват в процеса или ще осъществяват защитата си самостоятелно.