Обществено обсъждане Хотел към музей Етър
Обществено обсъждане Хотел към музей Етър / Urbanistas

На 6 юли 2017 г., четвъртък, в сградата на Община Габрово се проведе първото от двете планирани общесвени обсъждания по национален архитектурен конкурс Хотел към музей Етър. Участие в събитието взеха Кмета на Габрово г-жа Таня Христова, Директорът на ЕМО „Етър” доц. д-р Светла Димитрова, организаторите от Urbanistas, представители на общинската администрация, регионалната колегия на Камара на архитектите, потенциални участници в конкурса, културни и туристически оператори. Целта на обсъждането беше публично обсъждане на работната концепция на заданието.

Директорът на ЕМО Етър Светла Димитрова очерта мотивите зад организирането на конкурс – националната значимост на етнографския музей Етър, необходимостта от модернизиране на хотела, разширяване на административната функция и други. Подкрепата на Община Габрово беше потвърдена от Кмета на Габрово, която подчерта че обновяването на хотела е част от намеренията за по-широка инвестиционна програма за обновяване на зоната на етнографския комплекс. Организаторите на конкурс Urbanistas представиха първоначално заложените цели и задачи на конкурса, както и предстоящите проучвания.
 

Гарово
Urbanistas


От АЛОС – център за неформално образование и култура, изтъкнаха значението на политиката на хотела към организатори на културни събития и отстъпките за групи, както и потенциала на зимния конферентен и бизнес туризъм. Арх. Мария Хлебарова, председател на КАБ-Габрово и автор на заданието за инвестиционен проект за хотела, обърна вниание върху авторския архитектурен проект за хотела и разположението му в охранителна зона на ЕМО Етър. Обсъдени бяха още предвидените изисквания в част интериор и енергийна ефективност, функционалната програма на заданието, критериите за оценка на проектите и формирането на бюджета на инвестиционния проект.

Основната цел на конкурса е експертен, прозрачен и мотивиран избор на идеен архитектурен проект за преустройство на хотел “Странноприемница”, част от най-посещавания групов туристически обект в България.

Следващото обсъждане по конкурса ще се проведе на 20 юли, четвъртък, от 18:00 в Зала 230 на Архитектурния факултет на УАСГ, бул. Христо Смирненски 1, София.

Анкета по конкурса е достъпна на страницата му във фейсбук www.facebook.com/hoteletar и на директен линк тук. Анкетата ще може да бъде попълвана и на място по време на предстоящото обсъждане. Обобщените резултати ще бъдат споделени публично при обявяването на конкурса.