Проучване за участието на хората в местното самоуправление
Проучване за участието на хората в местното самоуправление / netinfo

Готови са резултатите от проучването на тема “Участие на гражданите в местното управление”. Анкетата е направена с помощта на Община Габрово, Корпуса на мира, Червен кръст- Габрово и ИМКА- Габрово. Целта на проучването е да се разбере доколко гражданите се чувстват обвързани с местните органи на самоуправление, да се знае как общуват гражданите от крайните квартали с местната власт и какви са предпочитанията на хората по отношение на методите за комуникация с Общината.

Разпространени са 1300 анкети в читалища в града и селата, в 28 кметства и кметски наместничества, в училища, неправителствени и правителствени организации, в търговски центрове и магазини и в Общинския информационен център. Попълнени са 873 анкети в 57 села, 40 квартала и в централната градска част.

Изводите показват, че на гражданите им е трудно да дават мнения и да задават въпроси към местната власт. Тя от своя страна не използва ефективно събраната информация и оценки за подобряване на административните услуги, а хората се интересуват сравнително малко от действията на местната власт.