Проектът Дачев уволнява депутати, при неуважителни отсъствия от зала
Проектът Дачев уволнява депутати, при неуважителни отсъствия от зала / Dariknews.bg

Николай Дачев, кмет на Габрово през периода 1995 г. -1999 г., предложи промени в Конституцията, които да дадат възможност за предсрочно прекратяване на пълномощията на народните представители, ако имат повече от 12 последователни отсъствия от пленарни заседания без уважителни причини.

Бившият кмет се обръща към депутатите Стойков, Дончев, Михов и Казак с искане предложенията му да бъдат разгледани в Народното събрание.

Според Дачев, един депутат трябва да може да бъде отзован с референдум на гражданите и при трайна невъзможност да изпълнява задълженията си в продължение на 6 месеца. Дачев настоява да се премахне текстът, който забранява на организации, които не са политически партии да участват в избори. В проектът на Николай Дачев се предвижда още партиите да се финансират само от собствени средства.

Вместо с подписите на 500 000 българи, референдумите да могат да се провеждат, ако са подкрепени от 200 000 души, е друга промяна, за която настоява Николай Дачев. Той предлага промени в Изборния кодекс, които да разчупят системата за провеждане на избори у нас.