Темида съд
Темида съд / iStock/Getty Images

Осъдиха мъж от Ботевград на лишаване от свобода – условно, и лишаване от правоуправление за причинена смърт при пътнотранспортно произшествие.

Окръжният съд в Габрово призна П.И. за виновен в това, че на 4 март 2017 г., около 19:10 ч., по път Севлиево–Габрово, в зоната на местност „Чакала“, при управление на лек автомобил „Тойота Ланд Круизер“ в посока Габрово, по непредпазливост причинил смъртта на 26-годишен мъж от с. Драгановци, който пресичал платното за движение.

Млад мъж загина, блъснат от автомобил край „Чакала"

Подсъдимият управлявал превозното средство със скорост 84,1 км/ч, която не била съобразена с конкретните условия на видимост – осветената от фаровете зона, и не му позволила да спре при възникналата опасност, в случая – пресичащия пешеходец.

Делото за убития край „Чакала” пешеходец влиза в съда

П.И. е осъден на 1 година лишаване от свобода, като наказанието е отложено с изпитателен срок от 3 години. Подсъдимият е лишен и от право да управлява МПС за срок от 1 година.

Размерът на наказанието бе определен при превес на смекчаващите вината обстоятелства, включително – съпричиняване от страна на пострадалия.

Присъдата на Окръжен съд – Габрово подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново в 15-дневен срок.