През бунтовния април 1876 г. са написани най-величавите страници в историята на Севлиево
През бунтовния април 1876 г. са написани най-величавите страници в историята на Севлиево / Община Севлиево

Пролетта на 1876 година е една от най-величавите страници в историята на Севлиевския край. В подготовката и провеждането на въстанието вземат участие смелите, млади, жадуващи за свобода наши предци. Севлиевският край става един от трите центъра на масово въоръжено въстание в българските земи.

На 1 май 1876 г./ст.стил/ на легендарния връх Бабан на бунт се вдигат жителите на балканските села. Десетдневните сражения в планинските проходи завършват с кървавия разгром на Балканската република.

Убити са стотици мъже, жени и деца, опожарени са стотици жилища, манастири, църкви и училища. Осем от водачите на въстанието начело със Стефан Пешев увисват на бесилките на севлиевския площад.

По този повод Община Севлиево, ХГ „Асен и Илия Пейкови" и Исторически музей Севлиево обявяват изложба-конкурс на тема: „Бунтовният април 1876" - 140 години от априлското въстание в севлиевския край.

Желаещите могат да посетят безплатно експозициите на Исторически музей Севлиево и да получат подробна информация, за да претворят вълнуващите събития в образи и картини. Ограничение за участниците няма, трябва да обичат да рисуват и да обичат историята на родния край.

Обявеният конкурс е за рисунка /задължителен формат 35х50см или 50х70 см. Техниката и материалите са по избор.

Участниците ще бъдат разделени в следните възрастови групи. За всяка възрастова група ще бъдат връчени по три награди и диплом:

● До 12 -годишна възраст

І награда - 70 лв.

ІІ награда - 50 лв.

ІІІ награда - 30 лв.

● От 13 до 18-годишна възраст

І награда - 100 лв.

ІІ награда - 80 лв.

ІІІ награда - 50 лв.

● Над 18-годишна възраст

І награда - 200 лв.

ІІ награда - 150 лв.

ІІІ награда - 100 лв.

Рисунките за участие в изложбата се приемат до 30 април 2016 година в Исторически музей Севлиево, Хаджистояново училище. Творбите да бъдат придружени от следната информация : Три имена, възраст, телефон за връзка.

Творбите ще бъдат оценявани от компетентно жури, като за участие в изложбата ще бъдат селектирани най-добрите от тях. Изпратените за участие в конкурса рисунки не се връщат. Приема се, че всеки участник в конкурса е съгласен с регламента.

Допълнителна информация:

● Тел.0675/3 27 24 - Исторически музей Севлиево

● Тел.0675/3 28 39 - ХГ"Асен и Илия Пейкови"

Откриване на изложбата и връчване на наградите от конкурса:

● 12 май 2016 година, 17.30 часа

Община Севлиево, Централно фоайе