Представят сватбените обреди на арменци, добруджанци и балканджии
Представят сватбените обреди на арменци, добруджанци и балканджии / netinfo

Eдинственият в България музей на открито –  Архитектурно-етнографски комплекс „Етър”ще бъде домакин на фестивал, посветен на сватбената обредност.

Тази година ще бъде представено фолклорното многообразие в българските земи чрез сватбените обичаи на арменци, добруджанци, балканджии и тракийци.

"Ще можете да видите как се уговаря „сватосването”, какви обичаи и ритуали се извършват  в домовете на невестата и младоженеца при подготовката на най-важния ден в живота им, как се гласи сокая на булката. Програмата започва в 11:30 часа на 24 август и продължава на следващия ден", пояснява уредникът-етнограф Росица Бинева.

Представят сватбените обреди на арменци добруджанци и балканджии
netinfo

Сред естествения декор на АЕК „Етър” вече са представяни ритуалите, характерни за етнографските групи балканджии, добруджанци, капанци, тракийци, хърцои, шопи и др. Гостите на музея се запознаха със специфичните особености в турски, гагаузки, гръцки, руски, каракачански, армънски и ромски възстановки на сватбени обреди, на българите мюсюлмани от Чепинския край и на наследниците на банатските българи.

В досегашните издания на фестивала  са участвали над 700 души от Варна, Бургас, Габрово, Разград, Пловдив, Добрич, Пазарджик, Перник, Силистра, Враца и Русе.

Посетителите ше могат да разгледат изложбата „ Момини тънки дарове” в Изложбена зала до Билкопродавницата.

В българската традиция всяка мома, когато влиза в новия си дом, след сватбата, трябва да носи със себе си „чеиз”. Изкусно изработеният чеиз е свидетелство за нейното трудолюбие и сръчност, както и за богатството на рода й. Чеизът е имал както естетическа, така и практическа функция. Посетителите ще могат да видят нареден чеиз на невеста от Габровския край. Изложбата е подготвена от музейните специалисти на АЕК „Етър”.

"Всеки който желае, ще има възможност  да облече троянски сватбени носии – предоставени  от уредниците на Специализирания музей на занаятите, да се запознае със символиката в украсата на сватбените обредни хлябове, да участва в тяхното приготвяне и да ги опита.

На екрана на Информационния център на музея ще бъдат показани документални филми представящи сватбените обичаи на различните етнически и етнографски групи в България.