Плаващите кейове
Плаващите кейове / музей Дом на хумора и сатирата

На 4 октомври от 18:00 часа в Музея на хумора и сатирата Евгения Атанасова-Тенева ще представи книгата си Кристо, Владо, Росен и Плаващите кейове в разговор с редакторката на книгата, Калина Гарелова. Мястото на срещата с авторката не е случайно – в зала 3 на музея се намират изложбите Кристо и Жан-Клод. Проекти и Роден в Габрово. Журналистката е автор на текстовете в изложбата Роден в Габрово, в която са представени ранните години на Христо Явашев в града. Атанасова-Тенева е автор и на някои от филмите, посветени на Кристо и Жан-Клод, които бяха част и от съпътстващата програма към двете изложби в Габрово.

Ходенето по вода е възможно с „Плаващите кейове“ на Кристо

Евгения Атанасова-Тенева е запалена изследователка на творчеството на Кристо и Жан-Клод. Прави документални филми и пише статии, посветени на техните произведения. Повече от десетилетие наблюдава отблизо творбите на Кристо и многократно се е срещала с художника. Двамата разговарят както за конкретните му произведения, така и за неговия живот. Тези интервюта и изследвания ще бъдат част от предстояща пълна биография на Кристо.

При строежа на Плаващите кейове на езерото Изео журналистката участва и като работник в проекта. Тази книга е плод на личните й преживявания и навлизане в различни аспекти от изкуството, живота и философията на Кристо.

"Плаващите кейове" на Кристо вече са отворени за посетители

Документалният разказ запознава с главните действащи лица – екипа изградил физически 3-километровия понтонен мост над водите на езерото Изео. „Всеки ден от живота на Плаващите кейове беше отделна история, сглобена от множество малки случки. Колективният спомен включва разказите на шофьорите на автобусите, на машинистите на влаковете, на полицаите на пропускателните пунктове, на чистачите, продавачите на сладолед, на служителите в общината. Своите кейове имат и капитанът на ферибота, дядото с рибарска лодка от острова, семейството, чието дете проходи върху платформата, бабите на пейките, покрай чиито врати минава златистата драперия. Всеки ще има различен спомен за специалното нещо, което му се е случило един път в живота” – смята журналистката.

Тази книга не е само за изкуство. Тя е за това как може да се реализира едно на пръв поглед невъзможно начинание – от възникването на идеята, през събирането на екипа, логистиката, взаимоотношенията между хората и институциите, емоциите им – до деинсталирането на творбата на Кристо. „Щастлива съм, че този път не бях само отразяващ журналист, а успях да работя на проекта, да бъда малка част от неговия живот. Длъжна бях да запазя спомена за тези безвъзвратно отлетели мигове.”- споделя авторката.

Кристо, Владо, Росен и Плаващите кейове е издание на „Книгомания“. Изложбите Кристо и Жан-Клод. Проекти и Роден в Габрово могат да бъдат видяни в Музея до 26 октомври 2018 година.