Темида
Темида / ThinkStock/Getty Images
Състав на Габровски окръжен съд потвърди присъда на по-ниска инстанция, с която мъж от Стражица е осъден за участие в телефонни измами.
 
С обжалвания акт М.М. е признат за виновен, че „…в периода 17 – 30 януари 2018 г., след предварителен сговор с неустановено по делото лице, представяйки се за длъжностно лице – полицай, възбудил и поддържал заблуждение у шест лица от Габрово, че се провежда полицейска операция по залавянето на измамници и във връзка с това е необходимо да бъдат предадени пари и златни накити, с което на пострадалите са причинени щети в размер на общо 17 273,26 лева.

Арестуваха 72-годишен помагач на телефонни измамници 

Общо пет опита за телефонни измами за ден в Кърджайско, само един е успешен.

След проведено пред първоинстанционния съд съкратено съдебно следствие М.М. е осъден на 4 години лишаване от свобода. Районният съд е уважил изцяло предявеният граждански иск от едно от пострадалите лица, като е постановил подсъдимият да му заплати обезщетение за нанесените му от горепосоченото деяние имуществени вреди в размер на 7300 лева.
 
Отделно от това М.М. трябва да изтърпи наказание от още 2 години лишаване от свобода по предходни осъждания за престъпления от същия характер.

Ефективни присъди за двама телефонни измамници
 
След анализ на всички доказателства по делото, въззивният съд счете за неоснователни доводите на жалбоподателя за прекомерност на наложеното наказание и потвърди първоинстанционната присъда като правилна и законосъобразна.   
 
Решението на Окръжен съд – Габрово е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.