От полицията никога не искат съдействие по телефона
От полицията никога не искат съдействие по телефона / dariknews.bg

По обвинение на Районна прокуратура – Габрово осъдиха двама мъже за измама, с която въвели в заблуждение две жени,  че съдействат на полицията за залавяне на телефонни измамници.

В. А. е осъден на пет години и четири месеца лишаване от свобода при строг режим. На О.Б. е наложено наказание три години и четири месеца лишаване от свобода при строг режим.

Арестуваха 72-годишен помагач на телефонни измамници

Те са признати за виновни и осъдени за това, че от 8 до 10 януари 208 г. заблудили жените и им отнели 27 320 лева.

На 8 януари 2018 г. те заблудили една от жертвите, че трябва да съдейства на служител на полицията за залавянето на измамници, като остави пари и златни накити от външната страна на входната врата на жилището, с което й причинили имотна вреда в размер на 5 224,65 лева. Същата измама извършил и на 10 януари 2018 г. Сумата, с която втората жена била ощетена е 22 095 лева. В схемата действал и трети измамник, който междувременно починал.

Как са действали измамниците?

Телефонни измами

Тримата действали заедно с цел набавяне на парични средства чрез извършване на измами по телефона. Те имали уговорка, според която В.А. провеждал телефонни разговори с измамените лица, които били въведени в заблуждение, че помагат на полицейски служители, провеждащи акция за залавяне на телефонни измамници. След което съобщавал по телефона на О.Б. мястото, където са оставени парите. О.Б. отивал до там, вземал ги, след това се уговарял по телефона с В.П. да го вземе от уговорено между тях място с автомобил и като му предавал взетите пари и накити. В.П., от своя страна, предавал парите на В.А., който отделял една част за тях.