Посланикът на Кралство Белгия присъства на  откриването на изложбата „Свобода на словото“
Посланикът на Кралство Белгия присъства на откриването на изложбата „Свобода на словото“ / Община Габрово

Нейно Превъзходителство посланикът на Кралство Белгия г-жа Аник Ван Калстър беше на посещение в Габрово. Поводът беше откриването на изложбата „Свобода на словото“ - съвместна работа по темата на български и белгийски карикатуристи. Тя може да бъде видяна до средата на следващия месец в музей „Дом на хумора и сатирата“.

Госпожа Ван Калстър използва посещението си, за да се срещне с временно изпълняващия длъжността кмет на община Габрово г-жа Нела Рачевиц. Те говориха за доброто партньорство между двата побратимени града Аалст (Белгия) и Габрово, за програмата „Приеми ме на село“, в която тази година участваха и белгийски младежи, за предишни гостувания на посланика и впечатленията й от града.

След срещата г-жа Ван Калстър посети МБАЛ „Тота Венкова“, където беше приета от изпълнителния ѝ директор д-р Нели Савчева и нейния екип. Теми на разговорите им бяха настоящи и бъдещи обучения на специалисти в Белгия, новото модерно оборудване на болницата, плановете за развитие.

Посланикът се срещна и с учениците от езиковата школа към клуб „Приятели на Белгия“. Тя взе участие в часовете им, а децата имаха възможност да покажат знанията си.