Посещение на посланик Балтажи
Посещение на посланик Балтажи / Областен управител Габрово

Възможностите за разширяване на икономическите връзки и културния обмен, обсъдиха на работна среща областният управител Невена Петкова и посланикът на Украйна Н. Пр. Микола Балтажи. Визитата е по инициатива на Негово Превъзходителство и включва и среща с кмета на община Габрово, директора на Габровската търговско-промишлена палата и представители на бизнеса. В срещата участваха още заместник-областният управител Росен Цветков и гл. експерт ОМП Валентин Станков, който е и секретар на Областната комисия „Военни паметници“.

Още в началото на разговора посланик Балтажи подчерта, че винаги усеща топло отношение към него и среща много приятели в България. Той разказа за някои от настъпилите промени в Украйна, както и за реформите, които се извършват в момента във военната сфера и сферата на образованието. Особен акцент постави върху борбата с корупцията.

Посланик Микола Балтажи: Търсим възможности за сътрудничество при обиколките си в регионите

„Всички тези реформи се случват с подкрепата на Европейския съюз и САЩ“ – подчерта посланикът. Той коментира още, че Украйна напредва в своето икономическо развитие въпреки кризата, и добави, че страната активно инвестира в инфраструктура, пътища и други проекти в различни области.

По време на разговора посланикът поиска съдействие за изграждане на паметна плоча на загинали украински воини в Руско-турската освободителна война.  Предложено бе да се проведе среща на бизнеса от двете държави, в която участие да вземат фирми с различни сфери на дейност, както и да се проучи възможността област Габрово да се побратими с украинската област Чернигов като се търси работещо партньорството във всички сфери, както на икономиката така и на културата.