Поредното дело за смъртта на Десислава Манолова и нейното бебе
Поредното дело за смъртта на Десислава Манолова и нейното бебе / DarikNews.bg

Състав на Окръжен съд - Габрово гледа днес преди обед поредното дело за смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й.То е образувано по обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Габрово против Д.А. от Габрово и С.К. от Габрово, обвинени в "причинена смърт на две лица, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност".

Повдигнатото на двамата подсъдими обвинение е за това, че през периода 18 септември – 4 октомври 2013 г., в Габрово и в Плевен, Д.А. като началник (завеждащ) и дежурен лекар в „Акушеро-гинекологично отделение” в МБАЛ „Д-р Т. Венкова” и подсъдимата С.К. като дежурен лекар в същото отделение, нарушили разпоредби на: Закона за лечебните заведения, Наредба № 32 от 2008 г. за Утвърждаване на медицински стандарт „Акушерство и гинекология”, Правила за добра медицинска практика 2005 година, Правилник за устройството, дейността и вътрешния ред в МБАЛ „Д-р Т. Венкова” Габрово, Правилник за устройство, дейността и вътрешния ред в АГ отделение и Закона за здравето.

Подсъдимата С.К. - и Длъжностната характеристика на лекар акушер-гинеколог в АГО, като всички пропуски и нарушения довели до причиняване на смъртта на новородено бебе на 26 септември 2013 г. в неонатологичното отделение на МБАЛ – Габрово и до смъртта на майката на детето на 4 октомври 2013 г. в УБАЛ в Плевен.